Hardlooproute: de Utrechtse Heuvelrug Trail (UHT)

De UHT, bekend geworden door Mudsweattrails die er een doe het zelf wedstrijd van maakten met als bewijs van je tijd een foto bij de stationsklokken bij de start en finish.

We lopen hem met Loopwijzer zeker 2 keer per jaar en elke keer is ie weer mooi en verrassend afwisselend. De “officiële” UHT is 30km (eigenlijk 31 km:-)) van stations Driebergen-Zeist naar Rhenen (of andersom). Wij lopen hem meestal van Rhenen naar Driebergen omdat je daar dan dichter bij Amsterdam bent en als je met de auto bent gelijk je spullen bij de hand hebt ipv bezweet met de trein terug te moeten. En vanuit Rhenen heb je ook de mooie “minder opties” naar Veenendaal West (16 km) of Maarn (24 km).

Behalve kleine stukjes verhard bij de stations is alles onverhard.

De routes zijn van 31, 24 of 16 km:
Vooral bospaden, behoorlijk wat single tracks, Verder wat grindpaden en een paar zware stukken over zand..

GPX tracks downloaden

Hieronder kun je de gpx file downloaden!

31 km
16 km
stukje naar Maarn voor de 24 km

Startpunt is NS station Rhenen

Beschrijving route

Loop uit het station richting de Rijn en de fun kan beginnen! Het eerste stukje gaat over een paar verharde paden en wegen, na ongeveer 2,5 km loop je het bos in en vanaf daar alles onverhard!

Na een km of 12 met veel trailfun kom je na een flinke klim bij de “eenzame eik”.

Bij de eik omen alle paadjes bij elkaar. Hier is ook de afslag naar Veenendaal-West als je voor de 16 km gaat. Mooie paadjes hier in de buurt!

Na mooie kilometers door de bossen met hier en daar mooie single tracks kom je op het einde nog over een zandduinen, pittig en mooi! En natuurlijk op het eind een foto van de stationsklok:-)

Het woord is aan jou

Heb je de route gelopen? Laat weten wat je er van vond!

En druk even op share en like:-)

 

Veel mooie loopjes, geniet, focus en blijf heel.

Groet, Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

10 Comments

 • Frank Meiland

  Reply Reply 7 februari 2019

  Hi Nils,

  Is de looproute aangegeven met borden?
  Of is een telefoon met route een must?

  Groet,
  Frank

  • Nils

   Reply Reply 7 februari 2019

   Hoi Frank, de route is niet aangegeven dus navigatie is best handig. Met print van kaartje moet je er ook wel uitkomen want het is “soort van rechtdoor” als je het niet erg vindt om af en toe wat extra te moeten lopen want zal zeker hier en daar wat moeten zoeken:-)

 • Amarins

  Reply Reply 6 mei 2019

  Hoi Nils,
  Weet je hoeveel hoogtemeters de route van 31km heeft? Groetjes, Amarins

  • Nils

   Reply Reply 6 mei 2019

   Hoi Amarins, deze heeft ongeveer 300 hoogtemeters. Groeten! Nils

 • Ben

  Reply Reply 11 augustus 2019

  Prachtige route. Zeker nu de heide in bloei staat. Deel door het Leersumse Veld is nu afgesloten, goed op te lossen door het fietspad te volgen. Deel achter Doorn, voordat je de N 227 oversteekt, is onduidelijk doordat het pad daar niet meer aanwezig is. Noordwestelijk blijven aanhouden; je moet vanzelf door de uitgang van het hek (bos is hier omhekt) , waarna de route aan de overkant te vervolgen is.

 • Karin

  Reply Reply 4 november 2020

  Mooie route die via sporthorloge en af en toe de telefoon prima gevolgen is!

 • Aafke Smeets

  Reply Reply 17 juli 2022

  Wat een geweldige route! Enorm genoten. Heb de route met ondersteuning van Komoot gelopen (gemis van garmin oid) en de route openbaar gezet. Wellicht voor meer lopers geschikt (2x kleine afwijking door verboden doorgang bij oprit en een keer geen route mogelijkheid langs open veld. Vandaar is mijn route wat langer.

 • Wilko

  Reply Reply 25 januari 2023

  Ik heb deze vandaag gelopen, maar vond het bijzonder saai. Er zitten maar een paar bijzondere plekken onderweg (kwintelooijer uitkijk, de boom en de zandvlakte, maar verder is het een hele hoop lange rechte (brede) paden door het bos. De single tracks zijn constant van hele korte duur en puur om je van de ene naar het andere lange saaie rechte pad te leiden. Er moet toch heel veel mooiers te vinden zijn op de Utrechtse Heuvelrug?

  • DeLoper

   Reply Reply 19 februari 2023

   De insteek zal zijn geweest, de korte onverharde weg Rhenen-Driebergen.

   Saai, neem een gpx routeplanner en plan iets uitdagenders. Ik ben benieuwd naar je route.

 • Arco Blanken

  Reply Reply 23 november 2023

  Heb de route van 24 km en 31 km gelopen afgelopen jaar. Vond het een hele leuke route. Voor navigatie had ik een garmin fietscomputer in mijn hand. Werkte heel goed.

Leave A Response

* Denotes Required Field