Trailrunnen in de Vogezen

Trailen door Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges

Donderdag 16 mei tot en met zondag 19 mei 2024

De Vogezen is een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. Het strekt zich van noord naar zuid uit langs de Duitse grens en de Rijn, op circa 6 uur rijden vanaf Utrecht. In een geweldig groene omgeving omringd door fraaie, typische afgevlakte bergtoppen (ballonnen), rustige meertjes en velden vol bosbessen kun je op schitterende single tracks fantastisch trailen!

De trails in de Vogezen zijn toegankelijk maar ook technisch. Bovendien zijn er beklimmingen en afdalingen aan te doen die vergelijkbaar zijn aan de Alpen. Een geweldige trip dus om jouw trail skills te verfijnen en verbeteren.

Samen maken we er een geweldig weekend van. Ga je mee?

Vogezen

Voor wie?

We lopen elke dag een trail, variërend van 12 tot maximaal 30km. Op de trails kunnen we flinke hoogtemeters maken. We leggen de trails zoveel als mogelijk rennend af. Soms wordt er gehiked, bijvoorbeeld als het erg steil is. Ook zullen we regelmatig stoppen om te genieten, bijvoorbeeld van het uitzicht of voor een welverdiende lunch!

Er is altijd ruimte voor een minderoptie (op de routes zijn veel lusjes mogelijk) of alternatieve wandeling.

• Je bent een enigszins geoefende loper en bereid je grenzen te verleggen.
• De ervaring leert dat een loper die op dit moment gemakkelijk 15-20km aaneengesloten kan hardlopen, vanuit een prima basis vertrekt voor de trails.
• Je bent verantwoordelijk, voor jezelf en anderen. Dat betekent dat je dus ook aangeeft als even te veel is.
• Je ziet deze trip als een kennismaking met het trailen in de bergen, een ultieme uitdaging, of bijvoorbeeld als voorbereiding op latere trails in de Alpen (Eiger).

Houd er rekening mee dat je per trail ongeveer 3-7 uur onderweg bent. Trailen is niet hetzelfde als verhard lopen. Door regelmatig kort te pauzeren, slim te trailen en verstandig met energie (intake) om te gaan, worden grote afstanden heel bereikbaar. En we doen het met zijn allen!

Wat vinden we verder belangrijk?

In workshops en op de trails besteden we veel aandacht aan hoe je loopt. Daardoor word je tijdens dit weekend een betere trailer, die gemakkelijker stijgt en daalt! Te gek toch?

Programma (4 dagen)

Dag 1 (donderdag): reisdag, aankomst en ontvangst St. Maurice sur Moselle + korte trail (10-15km)

Welkom in de Vogezen! Nadat we op eigen gelegenheid naar St. Maurice zijn gereden en iedereen is gesetteld, is er voor het gezamenlijke diner ruimte voor een relatief korte trail van 10 tot 15 km om de benen even te strekken na een halve dag in de auto. Wat heet de benen strekken: als je wilt kun je vandaag gelijk tegen de 700-800hm lopen in een kleine 15km. Je bent gelijk helemaal weg.

Dag 2 (vrijdag): Trail Ballon d’Alsace, Rundkupf, Lac d’Alfeld  (15-28km, 1800hm)

Vandaag zien we waarom we hier graag komen! Er liggen ons schitterende trails te wachten. Bergmeren en -weiden worden afgewisseld met single tracks door de bossen. Er zijn meer- en minder opties vandaag. We doen een broodje onderweg met mooi uitzicht.

Dag 3 (zaterdag): Trail Haute Bers, Tete Rouge Gazon en Grand Neuweiher (20-31km, 2100hm)

Vandaag ontdekken we het gebied ten oosten van St. Maurice en doen we verschillende meertjes aan. We lopen over smalle, technische single tracks, door glooiende weiden, en lunchen we weer onderweg en eten we een lekker lokaal bosbessentaartje bij een leuke Auberge op ca. 7km van de finish. Het is met recht de Koningsetappe, maar je kunt er vandaag voor kiezen om ook wat minder te lopen.

Dag 4 (zondag): Afsluitende trail (8-15km) en reisdag.

Het zit erop. Althans, het zit er bijna op. Voor de liefhebbers organiseren we nog een toetje: één laatste trail voor de lunch en het vertrek terug naar Nederland of wellicht op doorreis op je vakantie of het volgende trail avontuur.

Workshops

Tijdens ons verblijf krijg je verschillende workshops:

  • Stijgen en dalen op de trails: hoe beweeg je technisch vlot over de trails, waar let je op en wat probeer je te vermijden.
  • Hardlooptechniek: analyse van je lopen en specifieke oefeningen die onmisbaar zijn om lekker licht te blijven hardlopen.
  • Blessurepreventie: de do’s en dont’s om een blijvende hardlopen te zijn.

Verblijf

Ons thuis voor deze trailreis bevindt zich nabij Saint Maurice sur Moselle, in het hart van de Vogezen. Vanuit onze Gite starten de meeste trails. In de gite wordt het ontbijt en diner geserveerd.

Daarnaast lunchen onderweg of bij de gite, wat het beste uitkomt.

Heen- en terugreis

De reis heen en terug dien je zelf te verzorgen. Uiteraard stimuleren we carpoolen. We brengen jullie voorafgaand aan het trail weekend graag met elkaar in contact zodat we een en ander kunnen organiseren.

Auto

De autoreis vanuit Utrecht is ongeveer 600 km, via Luxemburg en Nancy.

De kosten en aanmelden

€ 495,- (1p kamer + €100)


Inclusief:


- 4 dagen / 3 overnachtingen heerlijke gite
- 2- of 3- of ruime 4- persoonskamer met wastafel
- gedeeld sanitair (ruim aanwezig)
- op basis van vol pension (ontbijt, lunch, diner)
- met dieetwensen kan rekening worden gehouden
- drank bij maaltijden en daarbuiten, inclusief
- workshops ter plaatse


Exclusief:


- heen- en terugreis
- verzorging (sportdrank, gels) tijdens trials
- persoonlijke uitgaven
- kosten reis- en annuleringsverzekering (we adviseren elke trailer de reisverzekering van de NKBV af te nemen).

Aanmelden
1p kamer

Datum en uitrusting

Reisgegevens

Donderdag 16 tot en met zondag 19 mei 2024

La Vieille Colonie
52 Rue des Charbonniers
88560 SAINT MAURICE s/MOSELLE

Verplichte uitrusting:

Mobiele telefoon

Drinksysteem voor 2 liter

Trailschoenen

Tussenlaag en regenjack

(nood)Fluitje en nooddekentje

Hier kun je nog even de algemene voorwaarden en de annulerings voorwaarden teruglezen.

Wat deelnemers zeggen van bijvoorbeeld onze trailrunvakanties