Sneller worden door langzamer hard te lopen

 

Vrijdag Runlabdag😊

Vrijdag zit ik in het Runlab in Amsterdam en zojuist heb ik weer een interessante anaerobe drempeltest afgenomen.

Anaerobe drempel testen

Iemand die al anderhalf jaar bij me loopt. Erg leuk om met hem te kijken waar zijn omslagpunt zit. En welke hartslag en tempo hoort daar bij. Dat zijn (o.a.) de resultaten van de test. Uit de test komt ook je getraindheid per trainingszone. Je ziet welke zones goed ontwikkeld zijn en welke minder goed.

De loper van vandaag produceerde bij een voor hem langzaam tempo al behoorlijk veel lactaat. Want dat doen we tijdens de test: we volgen een protocol waarbij je blokken van 6 minuten gaat hardlopen, telkens wat sneller. Na elk blokje wordt er bloed geprikt en meten we het lactaat gehalte in het bloed. De gegevens die daar uitkomen kun je analyses op loslaten.

50% loopt nooit langzaam hard

De analyse voor deze loper was als volgt. Net als de helft van de lopers die ik in mijn lab zie loopt nooit langzaam. En dat blijkt uit die test. Ik kan uit de testresultaten zien hoe de loper traint. Voor de betreffende loper was dit enigszins verassend want hij dacht wel langzaam hard te lopen met 9,5-10 km/u. Wat blijkt, we hebben vastgesteld dat zijn juiste langzame tempo ongeveer 8,5 km/u (bij een hartslag van 130) is!

Sneller worden door langzamer hard te lopen

En dan kun je denken jeetje wat langzaam en slecht. Maar niets is minder waar. Als hij een week of 10 een keer per week langzaam hardloopt met een maximale hartslag van 130 voorspel ik dat zijn tempo bij een hartslag van 130 zal stijgen naar 9,5 km/u.

Gok eens wat er met de bovenliggende zones gebeurt? Juist, die worden ook sneller! Dus: sneller worden door langzaam hardlopen!

Benieuwd naar jouw trainingssituatie?

Kom langs (op vrijdag) en laat je testen!

Het woord is aan jou!

Wat denk jij? Loop jij langzaam genoeg? Of doe je ook maar wat😊?

Like en share deze blog

Wil je deze blog liken en delen op Facebook? Dan zien jouw vrienden ook de tips hoe je makkelijk sneller kunt worden en je helpt mij ook weer😀.

 

Geniet, focus en blijf heel!

Groetjes,
Nils

 

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field