Loopwijzer duurloop

Hardlooproute: Amsterdamse waterleidingduinen

De mooiste tracks!

Een van mijn favorieten, op een half uur rijden van Amsterdam heel goed te doen!

We liepen hier afgelopen weekend twee schitterende ronden samengesteld door AWD-koning Marius. Het is een sport om zo veel mogelijk onverharde paadjes te nemen en liefst single tracks. Je mag wel zeggen dat dat gelukt is met deze route!

12 km roze route
13 km blauwe route (deze is makkelijk af te snijden op km punt 5 terug naar start om er ongeveer 6 km van te maken)

GPX tracks downloaden

Hieronder kun je de gpx files downloaden!
rondje 12 km
rondje 13 km

Startpunt is de grote parkeerplaats (niet gratis) bij het pannekoekenhuistje Het Panneland, adres: Vogelenzangseduinweg 4, 2114 AS Vogelenzang. De entree in de Waterleidingduinen is ook niet gratis.

Beide rondes zijn ruim 90% onverhard over bospaden, zandpaden en zandduinen.

Wandelaars en trailrunners hebben het rijk alleen want fietsen en andere voertuigen zijn niet toegestaan, ook honden mogen niet.

Beschrijving ronde 12 km

Start bij de entree aan de Vogelenzangseduinweg bij de pp. Na ongeveer 100 meter goed kijken want dan pak je gelijk een trailtje links dat omhoog gaat naar top van het heuveltje. Na ongeveer 500m kom je weer op het reguliere voetpad. Na een paar honderd meter pak je het voetpad rechts. Dit mooie paadje blijft ongeveer 4 km bovenlangs het water aan je rechterhand volgen.

Loopwijzer duurloop

Op de hoogte van de Zilk sla je af naar links en vlak voor de pp pak je een grappig paadje door het open veld. Voorbij het paardenkerkhof sla je weer naar rechts tot je bij het water komt, dan ga je weer naar rechts langs het water. Loop door zo’n 500 meter tot het bruggetje, ga de brug over en ga gelijk rechts voor 1,5 km langs het water bovenlangs over mooie single track.

Loopwijzer duurloop

 

Op km 8 ga je rechtsaf pad op om de laatste paar km richting Panneland over open veld te lopen, met mooie stukjes tussen varens o.a. De laatste 100 meter naar pp is weer verhard.

Loopwijzer duurloop AWD

Ronde 13 km

Heel mooi rondje, geen foto’s van gemaakt deze keer. Dat volgt wanneer we hem weer lopen!

Al met al twee hele mooie rondjes en absolute aanrader voor iedereen die houdt van duinen, hertjes en langs water lopen!

Het woord is aan jou

Heb je de route gelopen? Laat weten wat je er van vond!

En druk even op share en like:-)

 

Veel mooie loopjes, geniet, focus en blijf heel.

Groet, Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

11 Comments

 • Mark Breed

  Reply Reply 21 januari 2020

  Hoi, zojuist de 13km route gelopen, ik was erg blij verrast! Wat een mooie route en er zaten heel wat paadjes bij die ik noog niet kende! Ik ga hem zeker delen met mijn loopmaatjes. De afstand is ook te doen voor iedereen. Hartelijk dank.
  Groeten, Mark

  • Nils

   Reply Reply 21 januari 2020

   Bedankt voor je reactie, leuk! Loop ze en groetjes, Nils

   • Savannah

    Reply Reply 3 oktober 2021

    Vanmorgen de 13 (blauwe) op gpx gelopen. Ontzettend genoten van de afwisseling in de route. Burlende herten en een ijsvogel maakte de trail helemaal een geweldige ervaring. Bedankt!

 • Jan

  Reply Reply 17 januari 2021

  Erg mooie route, dank! En onderweg m’n eerste ijsvogel gezien!

  • Nils

   Reply Reply 17 januari 2021

   Wow gaaf van de ijsvogel!! en bedankt voor je berichtje:-)

 • Aernout

  Reply Reply 13 februari 2021

  Vorige week zaterdag vroeg beide rondjes aan elkaar geknoopt met 2 vrienden. ik was hier nog nooit geweest, wat was het waanzinnig mooi! we kwamen uiteindelijk op 27,5km dus wel een beetje extra mentale uitdaging als je rekent op 25km..;) we zullen wel veel gezwabberd hebben.

  bedankt Nils voor deze mooie route(s0 en de GPX bestanden. Ik vond het een cadeautje en kom hier zeker terug!

  • Nils

   Reply Reply 13 februari 2021

   🙂 Bedankt voor de reactie Aernout!

 • Jan Gentenaar

  Reply Reply 3 oktober 2021

  Ik dacht dat ik de 13 km route gedownload had. Bleek toch de 12 km route te zijn. Wat een fantastische route. 14 km in totaal. 14 km regen maar dat boeide eigenlijk niet. Burlende herten, ijsvogel, bunkers, paddestoelen en hoop andere vogels gezien. Wat een mooie route. Dank daarvoor.

 • Freddy

  Reply Reply 19 juli 2022

  Gisteren gelopen! Werkelijk geweldig. Prachtig langs het water. Ik ben een ervaren loper en dit was medium uitdagend. Afwisselende trail. Het leuke van deze trail is dat hij het hele jaar door mooi is.

  De start van de trail was een beetje moeilijk te vinden, maar super dag gehad en daarna uiteraard een pannenkoek gegeten bij het restaurant! Een aanrader

 • Frank

  Reply Reply 21 mei 2023

  Vandaag de 13km gelopen, wat een leuke route! Lekker divers, route klopt goed!

 • Jisk Hoogma

  Reply Reply 13 oktober 2023

  Erg mooie route, genoten van de afwisselende omgeving en burlende herten onderweg, dank Nils. Ondergrond soms, en met name einde blauwe deel, wel mul zand, maakt het wat zwaarder. het blijven duinen…

Leave A Response

* Denotes Required Field