Trainen op hartslag (1)

Trainen op hartslag ja of nee?

 • Hartslag is een objectieve maat om de intensiteit van je training vast te stellen
 • Je leert je lichaam beter kennen als je je hartslag leert kennen
 • Monitoren van je hartslag tijdens trainingen en wedstrijden kan vertrouwen geven
 • Meten van je hartslag is een mooi middel om progressie te meten
 • Trainen op hartslag helpt bij gerichter trainen waardoor je meer progressie gaat boeken

Ik zeg doen!

Wat heb je nodig om te trainen op hartslag?

Een hartslagmeter. Daar zijn twee mogelijkheden voor, eigenlijk maar 1😀. Er bestaan namelijk nog geen hartslagmeters aan de pols die accuraat zijn. De waarden zijn slechts bij benadering en wil je echt iets met hartslagmeting doen valt de polsmeting daarom af.

Je bent dus aangewezen op de borstband. De “nieuwe” soft strap borstbanden voel je bijna niet zitten dus dat hoeft echt geen belemmering te zijn.

Tip!

Om schuurplekken te voorkomen: doe de borstband lekker strak om je borst met eventueel wat vaseline op je borst bij de contactpunten: nooit meer last van schuurplekken!

Sommige borstbanden hebben een mooie bonus zoals de Garmin borstband met de running dynamics. Daar zit een sensor in die gave waarden meet zoals cadans (pasfrequentie), grondcontacttijd, links/ rechts verhouding en hoe “stuiterend” je loopt (verticale oscilatie). Heel gaaf, je weet dat ik van de hardlooptechniek ben, je kunt er best vel uithalen en live feedback krijgen tijdens het lopen. Heel cool.

Algemene info over hartslag

 • Maximale hartslag: hoogte van de hartslag is relatief per persoon. Je max hartslag is aangeboren en kun je dus met training niets aan veranderen en zegt ok niets over je getraindheid. Kan zijn 130 (slagen per minuut) of 230 en alles daar tussenin. Het is dus onmogelijk om antwoord te geven op de vraag “ik loop mijn duurloop op de 160 slagen/ minuut is dit niet wat aan de hoge kant?”
 • Hartslag in rust: die is wel te trainen. Van langzame duurloopjes bijvoorbeeld gaat je hartslag in rust naar beneden. Je hartslag in rust is wel degelijk een indicatie van hoe goed duurgetraind je bent.
 • Je hebt dus je max hartslag en je rust hartslag. Als je gaat trainen op hartslag zal die dus altijd ergens daar tussen zitten.

Hoe gebruik ik bijvoorbeeld hartslagmeting met hardlopen?

Tijdens (weg)wedstrijden altijd:

 • Voor de bevestiging dat ik lekker bezig ben
 • Om tijdens de wedstrijd te checken of ik niet te hard ga
 • Voor analyses na de wedstrijd

Tijdens trainingen: soms

 • Interval trainingen zijn meestal te kort om op hartslag te doen omdat je hartslag er even over doet om te stijgen. Interval training doe ik daarom op tempo, gevoel en ritme.
 • Tijdens duurtrainingen is het heel interessant om hartslag te monitoren. Welke hartslag heb je bij welk tempo. En wat doet je hartslag tijdens een lange duurloop op vlak tempo. Je hartslag heeft de neiging om na verloop van tijd omhoog te kruipen. Hoe langer het duurt (bij vlak tempo) dat je hartslag omhoog kruipt hoe beter duurgetraind je bent.
 • De duurlopen loop ik altijd op tempo lopen (min/km) en niet op hartslag. “er heeft nog nooit iemand een marathon op hartslag gewonnen😂”. Omdat je hartslag na verloop van tijd oploopt zal je in dat geval gedurende je duurloop steeds minder snel moeten lopen. Om goed voorbereid aan de start van een wedstrijd te staan die je vlak loopt (of beter nog met een negatieve split) moet je namelijk ook vlak of progressief trainen!

Het woord is aan jou!

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met trainen op hartslag (en hoe je dat dan doet). Of dat je nu misschien wel op hartslag gaat trainen. Laat het weten in een reactie!

Laat vooral ook je vragen over het gebruik van meters/ meting/ running dynamics weten (leuk!). In de volgende blogs over trainen met hartslagmeter deel 2: trainingszones en trainingsschema’s en deel 3: running dynamics worden die vragen meegenomen.

Like en share deze blog

Wil je deze blog liken en delen op Facebook? Dan zien jouw vrienden ook de tips over trainen op hartslag en je helpt mij ook weer😀.

Train ze, focus en blijf heel!

Groetjes,

Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

10 Comments

 • Jan Meier

  Reply Reply 10 februari 2019

  Hallo Nils,

  Ik gebruik de hartslagmeter om de intensiteit onder controle te krijgen en te houden. Al mijn trainingen doe ik met de hartslagmeter. Voor de langzame lange duurlopen gebruik ik de formule van Maffetone. Ik heb er een blog over geschreven, wellicht interessant. Volgens Maffetone trainen we te vaak te intensief.

  groeten

  Jan

  • Nils

   Reply Reply 28 maart 2019

   Hi Jan,
   Leuk je blog! Sorry ik lees nu pas je berichtje:-/
   Volgens mij trainen we ook meestal te intensief! Vooral als je alleen loopt blijft het lastig (voor de meesten) om langzaam te lopen. En het is technisch ook best lastig. Schreef ik ook een blog over:-) Wat ik mis bij Maffetone is de aangeboren verschillen in max hf, in sommige gevallen werkt de formule dan echt niet.
   groetjes!
   Nils

 • Marja van Rooijen

  Reply Reply 10 februari 2019

  Hoi Niels, Dank weer voor je informatieve video. Ik ben zeker geinteresseerd in je volgende blog over trainingsschena’s irl hartslagmeting. Ik train eigenlijk uitsluitend op hartslagzones (en ritme ademhaling) en merk inderdaad dat ik na verloop van de training op snelheid zou moeten minderen om in de zone te blijven. Er is toch een verband met verzuring, en dat je dat wilt uitstellen om je duurvermogen te vergroten? Hoe vermijd je dat als je op snelheid blijft?

 • Marcel

  Reply Reply 10 februari 2019

  Wat mij betreft is het mogelijk harder te trainen/racen als dat voor ‘t gevoel kan (en je ervaring je vertelt dat je daar op kunt vertrouwen).

  Maar dat is van iemand die z’n meeste wedstrijden liep voor de tijd van het vele meten 🙂

 • Frank Klasen

  Reply Reply 11 februari 2019

  Hey Nils,
  Ik loop geregeld op hartslag. Een rustige duurloop in zone 2 (Zoladz). Bij een zogenaamde wissel duurloop, probeer ik vanuit zone 2 een aantal keren te schakelen naar zon 3, zone 4. Zone 3/4 houd ik ongeveer een km lang aan. Afhankelijk van de lengte van de duurloop schakel ik een aantal keren.
  Ik gebruik als hartslag meter de Garmin Forerunner 235. Bevalt goed.
  Ook in interval training probeer geregeld gebruik te maken van de hartslagmeter. Ik wil dan liever niet in zone 5 lopen.

 • Berna

  Reply Reply 12 februari 2019

  Ik ga géén hartslagmeter gebruiken. Ik weet niet of anderen daar ook last van hebben, maar als ik dingen te veel wil optimaliseren, wordt het te veel werk en/of te ingewikkeld, en dan heb ik de neiging ze helemaal op te geven.

  • Nils

   Reply Reply 12 februari 2019

   Goeie reden om niet op hartslag te trainen, Berna!
   Er zijn ook andere manieren om op intensiteit te trainen zoals bijvoorbeeld op gevoel, omschrijving intensiteit, tempo/ snelheid en frequentie van je ademhaling.
   groetjes! Nils

 • Bert Smit

  Reply Reply 14 februari 2019

  Loop sinds 1989 met hartslagmeter. Heb diverse generaties versleten. De aanzet was indertijd Peter Jansen de toemalige teamarts van PDM met een fraai boekwerk.Combineer de Garmin tegenwoordig met Stryd. De Wattage reageert sneller dan je hartslag. Zal niemand verbazen dat ik momenteel het sportrusten programma minitieus volg in aanloop naar Roterdam.

 • nienke

  Reply Reply 18 februari 2019

  Lopen met een hartslagmeter vind ik heel lastig, omdat mijn hartslag altijd snel stijgt en na het lopen weer snel daalt en dat frustreert me dan weer, dat het lijkt also het niet gaat. Zelfs als ik heel rustig loop, is mijn hartslag hoog. Mijn hardlooptrainer heeft gezegd dat ik het los moet laten en op gevoel moet lopen.

 • Rick

  Reply Reply 1 maart 2019

  Ik gebruik mijn hartslagmeter voornamelijk bij de intervallen om in een bepaalde zone te trainen of te komen. In tegenstelling tot bovenstaand artikel merk ik juist dat bij langere duurlopen mijn hartslag gaat dalen. Het hart is tenslotte een spier en raakt ook vermoeid …

Leave A Response

* Denotes Required Field