Trail des fantomes 2016

Vorig weekend was de TDF en wat was het top! Hersteld van de enorme spierpijn geniet ik nog na van een gaaf avontuur met hardloopvrienden.

4e Trail des Fantomes

Vier jaar geleden werd ik door Peter Jan geënthousiasmeerd om mee te doen aan de Trail des Fantomes. (TDF). We kregen schitterende en stoere single tracks op en neer langs de Ourthe voor de kiezen en ik was verkocht. De volgende editie zijn we op de camping helemaal natgeregend. De TDF daarop was er de mogelijkheid om een hotel te runnen. En dat was een groot succes want alle gasten wilden terugkomen! Om meer lopers de geweldige ervaring te bieden van het lopen van de mooiste trails hebben we drie trainingskampen georganiseerd gevolgd door dit weekend dat dus in het teken van TDF stond.

De gasten

Het hotel was lekker vol met 28 gasten. Het merendeel lopers + kok, fysio en enkele partners. Veel lopers kwamen eerder op een van de trainingskampen of liepen de TDF al. Er waren ook lopers die voor het eerst in de Ardennen liepen. Kortom een mooie mix qua loopervaring en heel gaaf om te ervaren hoe prettig de sfeer ook dit weekend tussen de lopers onderling was! Daar voel je je als gastheer toch verantwoordelijk voor.

Diner met op de achtergrond "de muur van Maboge"

Diner met op de achtergrond “de muur van Maboge”

Amstelfysio

Helemaal te gek dat het hele team van partner Amstelfysio ook van de partij was! Alle drie de trainingskampen was er iemand van Amstelfysio mee voor de medische begeleiding en zij zijn nu ook verliefd op de trails langs de Ourthe:-). Dit weekend zijn de lopers behandeld en klaar gemaakt voor de TDF door Karlijn, bedankt!

Er was ook weer een workshop foamrollen door Amstelfysio

Er was ook weer een workshop foamrollen door Amstelfysio

Boodschappen en eten

Met twee auto’s vol boodschappen van de Kweker in Amsterdam was er voldoende lekker vers eten. Kok Herre en Arjen + Sofie hebben ons weer verwend. Helemaal leuk is dat we fijn op het terras konden eten langs de rivier omdat het schitterend weer was! Ook konden spontaan aangelopen gasten iets lekkers krijgen op het terras. Om te lopen is de warmte misschien wat zwaar maar verder is het ideaal.

Kok Herre met een mooi stukje vlees voor op de grill

Kok Herre met een mooi stukje vlees voor op de grill (er wordt ook gekookt voor vegetariërs en zelfs veganisten!)

Vrijdag

Voor de lopers die op vrijdagmiddag een stukje parcours wilden verkennen had ik een rondje van 8 km uitgezet. Direct vanuit hotel met een pittig klimmetje en dito afdaling en een stuk langs de Ourthe. Bas en Maartje bijvoorbeeld kenden het parcours nog niet. Met de gps-route in de aanslag ging het groepje op weg (ik ging voor rust met de 65 km in het vooruitzicht). Toen ze later dan de afgesproken aperitief-tijd terugkwamen, opluchting. Geen ongeluk maar de verkeerde kant op gelopen, het werden dus wat meer km-ers dan gepland. Maartje maakte zich hierdoor wat zorgen omdat ze zaterdag al aan de bak mocht met de 27 km….

Eindelijk kon er geproost worden

Eindelijk kon er geproost worden

Zaterdag

De 13 en 27 km starten in de middag dus ieder doet zijn of haar ding in de ochtend. Karlijn geeft haar workshop foamrollen. Maartje en Corine krijgen een videoanalyse loopstijl met als focus tips voor hun eerste Ardennentrail diezelfde middag. Maartje ken ik van de Bevrijdingsloopestafette waarin we in hetzelfde team zaten (ook met Manou) en van Wageningen naar Amsterdam liepen. Maartje is fanatiek en heeft een actieve loopstijl en de tip was gericht op het afdalen: niet jezelf opblazen naar boven en dan de reward van de zwaartekracht naar beneden krijgen met kleine ritmische pasjes kort grondcontact. Corine kende ik nog niet (lang leve FacebookJ) en een verzwikte enkel eerder maakte het spannend of ze überhaupt kon gaan starten op de TDF. Ik werd gelijk blij bij het zien van haar eerste passen, mooie stijl! Blijkt ze een pr op de halve van 1:17 te hebben… Toch nog een paar accenten ter verbetering van de loopstijl gevonden en daarna door Karlijn ingetaped en klaargemaakt voor haar eerste Ardennentrail.

De zaterdaglopers

De zaterdaglopers

Tatiana (zondag ook de 19!) en Sarah (de Zugspitsz nog in de benen) lopen een lekkere 13 km trail. Daarna de 27 km met behoorlijk wat deelnemers van onze groep! Arjen loopt een afstandsrecord na een serieuze alcohol loze voorbereiding. Biertje verdiend! Maartje wordt de snelste op de 27 km van de groep en blijkt een trailtalent! Na haar last minute aanmelding adviseerde ik har op haar gewone schoenen te lopen niet wetende dat het om afgetrapte schoenen gig zonder profiel en met gaten. Een mirakel dat ze zo snel kon afdalen en langs de rivier kwam met al die glibberige stenen! Had ze niet te veel gelopen (pijl stond verkeerd) was ze nog hoger in het klassement geëindigd, nu toch nog negende dame, knap!

Andere debutante Corine “de snelle” liep de trail ook behoorlijk rap! Goed ingetaped door de fysio en netjes uitgelopen, maar vond het “verschrikkelijk”J. Niet snel daarna kwamen Jessica (afstandsrecord!) en Manon (nog ooit zo lang gelopen). Lees vooral ook hun blog van deze trail! Sofie deed het rustig aan en vond het heel gezellig bij de verversingpost. Nike begon mopperend maar finishte soepel! Na de trail kwam ze ook gezellig mee-eten en aanmoedigen op zondag want logeerde in de buurt, gezellig!

Zondag

Marcel, Tatiana en Loretta vlak voor "de muur"

Marcel, Tatiana en Loretta vlak voor “de muur”

Loretta, Marcel en Tatiana (liep dus ook op zaterdag de 13!) liepen samen de 19 km, gezellig!

De grootste groep deed mee aan de 33 km: Marik, Bjorn, Ed, Franc, Annet, Marloes, Sharon, Jurr en Bas V! Het was een slijtageslag met als snelste Bjorn die heel netjes (net) onder de 5 uur wist te finishen. Iedereen liep hem uit! Heel knap van Amstelfysio’s Marik en Franc die dit zonder veel loopervaring gedaan hebben. Annet en Franc kwamen samen over de finish terwijl een aantal geld op een van beiden had ingezet, hoe moet dat nu? Sharon die het parcours niet kende ook netjes uitgelopen! Snelle Jurr “grandioze ervaring, geweldige gezellige groep met karakters en geweldige support” kwam superlatieven tekort. En Ed loopt hem gewoon uit ondanks val, enorme dip en misselijkheid, bikkel!

De zondaglopers

De zondaglopers

Als eerste gestart en als laatste binnen, de lopers van de 65 km met Frans, Bas G. en ik. Man wat een afstand en lastig parcours! We spraken af het eerste deel samen te lopen. Bas liep zingend de heuvel op “I am a happy individual” en heeft van de 120 deelnemers wel 75 vrienden gemaakt. Van een van die nieuwe vrienden, ultra skyrunner Thomas Dunkerbeck kreeg hij en biertje aan de finish. Ik had de pech dat ik een beetje misselijk was en daarom onderweg niet goed kon eten, funest tijdens een ultra. Daarom bungelde ik een beetje achteraan en ging er het eerste af, en toen ik weer bij Frans aanhaakte na 40 km was Bas weg om uiteindelijk ongeveer 45 minuten eerder dan ons te finishen, de klasbak. Frans, hulde want met trainingsachterstand begonnen aan dit avontuur en netjes uitgelopen, gaf me onderweg nog een paar wijze lessen sportpsychologie maar ik luisterde niet goed genoeg haha. Had het dus mentaal zwaar (je komt jezelf hoe dan ook tegen op zo een afstand) Toen ik rond de 50 km een wrong turn nam van ongeveer 3 km extra was ik mentaal geknakt. Helemaal te gek is het dan om bij de laatste verversingspost al die enthousiaste aanmoedigingen van je loopmaatjes te krijgen! Hoezo opgeven? Laatste stukje doorlopen!  En zo toch nog binnen de 11 (!) uur gefinisht met wel 69 km op de teller dat dan weer wel.

Maandag

De een na de ander vertrekt naar huis en we namen afscheid als beste vrienden. Een paar lopers deden nog een wandelingetje of een kleine trailrun. Daarna was het druk in de sauna en er doken er zowaar een paar in de Ourthe als verkoeling. Herre had een paar lekkere laatste restjes klaargelegd om mee te nemen voor lunchpakket en de emmer kwark kwam toch nog leeg.

Volgend jaar weer

Samen met een groep aan zo een event meedoen heeft absolute meerwaarde, het was een te gek weekend voor iedereen! De trainingskampen idem dus volgend jaar weer. We hebben het hotel in 2017 vier keer geboekt: 12-15 mei, 16-19 juni, 10-17 juli, 7-14 augustus (inc TDF). Binnenkort kun je dit boeken dus houd de site en Facebook in de gaten;-)

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field