Trail des Fantomes 2014

Weekendje weg met Loopqlub en Amstelfysio

Vorig weekend, 22 augustus, was het zo ver: de trail des Fantomes in la Roche en Ardennes. De “zwaarste trail van Belgie”. Vorig jaar waren we met 7 lopers, dit jaar gingen we met een grotere groep van 13 lopers.

Basecamp

Dit jaar was het behoorlijk fris. Dat is lekker om in te lopen maar als je op de camping zit heb je liever wat warmer weer en al helemaal minder nat. Ondanks het weer was de basecamp op Camping Benelux een succes! Volgende keer gaan we toch terug naar camping Floreal want dit ligt iets dichterbij de start/ finish. Een kilometertje verschil maakt zelfs voor ons uit als je 3 x op en neer gaat…

Basecamp

Starttijden verschillende afstanden

Wat ook anders was dit jaar zijn de starttijden. Waar de 50k bijvoorbeeld vorig jaar al om 07:00 van start ging is dit nu 11:00. De 26k, waar de meesten van ons van start gingen, is om 15:00. Er is ook een 13 en een 100(!)k. We hadden dus ruim de tijd om eten in te slaan voor de avond en de 50k lopers uit te zwaaien. Hoe grappig weer om te zien dat Peter Jan niets geeft om tijden en klasseringen. Iedereen is al weg en Peter Jan wandelt de startstreep over, het lijkt wel of hij nog in de ontkenning zit dat hij het besluit heeft genomen toch 50km te gaan trailen. Eerder op de ochtend twijfelde Peter Jan hardop of hij überhaupt ging lopen. Ergens onderweg, twee uur na zijn start stuurt hij deze app:

AppPJ

De trail

Peter Jan en Willem gingen voor de 50k,  de rest voor de 26k. Helaas mist onze snelste traildame Izabela op de foto.

Voor de 26k

Voor een aantal lopers was dit de eerste trail. Het blijft een bizarre tocht die TDF. Steile beklimmingen waar je onmogelijk tegenop kunt hardlopen. Een paar keer zo lang en steil omhoog dat je max 3 km/u vooruitkomt. Als je mazzel hebt komt er een afdaling waarin je rennend naar beneden kunt, lekker hoor met 20 km/u naar beneden! Ook veel afdalingen waar je je van boom tot boom naar beneden moet laten storten of, als je de techniek beheerst, een soort van skiën/ glijden over half losse bodem met hier en daar gesteente. Dacht je dat je langs de rivier lekker tempo kunt maken na de steile beklimmingen en afdalingen heb je het mis. Zowat elke stap moet je een plek zien te vinden waar je je voet plaatst tussen de boomwortels, rotsen en gladde modder. Meestal is er geen plek voor je hele voet waardoor je onmogelijk in een hardloopritme komt, ik niet tenminste. Dit stuk langs de rivier is een aantal km waarna je weer hevig op en neer gaat richting finish. Mijn trail was vooral gezellig door samen met Jurr (eerste deel) en Frans te hebben gelopen. Dankzij Frans “doe verstandig, ga niet te hard weg en geniet van de trail” hadden we voldoende over om tot het eind lekker door te lopen en om ons heen te kijken. We hebben ook hier en daar een stukje gefilmd met het nieuwe speeltje van Frans, zie de compilatie-film! Heerlijk die finish met vlak ervoor de tweede oversteek van de Ourthe! Ik ging lekker fris en ongepland kopje onder bij de tweede oversteek van de Ourthe toen ik daarin wilde versnellen en ergens bleef steken met mijn rechtervoet. Gelukkig was de fotograaf net te laat met dit kiekje:-)

photo by Gabrielle Hacking

photo by Gabrielle Hacking

Iedereen tevreden

Complimenten voor de organisatie van de trail. Prima aangegeven routes, goede fourageringsposten met allemaal vriendelijke mensen. Wat ook heel leuk was is dat door de starttijden iedereen van ons redelijk in de buurt van elkaar over de finish kwam zodat we na afloop onder het genot van heerlijke lokale brouwsels konden nagenieten van onze prestaties. Iedereen heeft lekker gelopen en vond het een fantastische ervaring. Ondanks het een paar keer opgemerkte “je kunt tijdens deze trail te weinig km-ers hardlopen” zegt iedereen er volgend jaar weer bij te willen zijn! Volgend jaar organiseren we zeker weer een gezamenlijk iets dus als je mee wilt laat het weten!

foto uit 2013 maar wat maakt het uit het bier smaakt net zo lekker!

foto uit 2013 maar wat maakt het uit het bier smaakt net zo lekker!

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field