Tips voor de Amsterdam (halve) marathon

Zondag is de marathon! Check hieronder tips voor een succesvolle editie:

De laatste dagen

Rust lekker uit zodat je zowel geestelijk als lichamelijk scherp staat zondag. Zorg dat je voldoende rust pakt en kom zo min mogelijk “in de benen”. Ontspan en heb vertrouwen. Doe vooral geen zwaar huishoudelijk werk:-), minder of stop alcoholconsumptie. Zorg voor voldoende of extra nachtrust en vermijd stress. Haal zaterdag je startnummer op en speld deze thuis alvast op. Leg alle spullen die je nodig hebt zaterdag al klaar

Zondag- voor de start

Gebruik een licht verteerbaar ontbijt (marathon) of brunch (halve) en ga geen dingen eten die je niet gewend bent. Drink (koffie, thee, water, dostlesser- wat je normaal ook drinkt) tot 2 uur voor de start. Stop daar dan mee en zorg er voor dat je alles uitplast voor de start. Niets vervelender dan tijdens een wedstrijdloop naar de wc te moeten. Een kwartiertje voor de start kun je weer wat drinken.

Tijdens de (halve) marathon

Het wordt de rond de 20 graden met een zonnetje dus draag een dun laagje (T-shirt of singlet) en eventueel een petje als je dit gewend bent. Maak gebruik van de drankposten en doe dit vanaf de eerste post ook al heb je dan nog geen dorst, je gaat het nodig hebben!
Ga niet te snel weg, start op je geplande tempo waarvan je weet dat je het de hele afstand vol kunt houden. Door de adrenaline heb je veel energie, ga daar zuinig mee om. Dikke kans dat je de eerste kilometer (veel) sneller gaat dan gepland, dit is niet erg die zitten alvast in je broekzak, maar hou dan in en pak je geplande tempo op. Zorg ervoor dat je de eerste helft zuinig loopt (geconcentreerd met focus op techniek, achter iemand in de slipstream- scheelt een paar procent). Probeer de tweede helft het tempo vast te houden. Het kan zijn dat dit wat moeite kost- focus in dit geval op je ritme: pasfrequentie door bijvoorbeeld met je armen het ritme aan te geven (je benen gaan vanzelf meeJ). En ga pas het derde deel van de afstand denken aan versnellen als je dat nog kunt. Als je niet te snel weg bent gegaan ga je nu veel mensen inhalen en dat geeft een kick!
Ga je voor een snelle tijd ga je het hoe dan ook zwaar krijgen de laatste kilometers. Laat je gedachten niet afdwalen en ga niet mee in de pijn en je lijden maar blijf focussen op je techniek: niet inzakken en hou je pasfrequentie hoog. Denk positief en aan de finish die in zicht is!

Na de wedstrijd

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt na de wedstrijd. En vier je prestatie! Plan daarna een herstelperiode in en ga niet gelijk doortrainen.

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field