Stijgen en dalen

Met deze tips ga je soepel en snel op en neer!

Afgelopen weekend waren we op trailrunkamp in de Ardennen en deze week was de bruggentraining in de stad. Met deze tips ging iedereen veel vlotter😊 Bewijs: Vincent pakt #1 strava segment Nesciobrug naar boven👏👏

Maak het verschil

Lopers maken vaak de fout om zichzelf omhoog op te blazen. Ga vlot, en niet te snel, omhoog en laat je hartslag niet te veel oplopen want dalen is minstens zo belangrijk! Heb je nog energie over als je boven bent maak je het verschil naar beneden.

Stijgen

Eerst het stijgen. Wat is belangrijk? Eigenlijk zijn drie basis voorwaarden belangrijk als je stijgt.

 1. Je kent me:-) kleine pasjes, hoog ritme. De basis eigenlijk aan alle goede techniek. Ga je stijgen wil je je ritme net ietsje hoger houden;
 2. Je armen! Je armen zijn mega belangrijk wanneer je stijgt want je geeft ritme en impuls met een korte, felle beweging met je arm naar achteren;
 3. Knieën. Als je omhoog loopt wil je je knie ietsje hoger optillen dan normaal

Dat zijn de dingen die verschil maken. Ja gaat dan vanzelf op de bal van je voet lopen, ook omdat er een beetje een helling is. Dus hoog ritme en niet te snel want in de afdaling haal je dat ruimschoots in.

Dalen

Dus, je hebt je niet opgeblazen naar boven😊. Dan komt de beloning: de afdaling. En wat is de beloning? Je gaat genieten van de zwaartekracht! En wat is de grap? Iedereen gaat bij het afdalen automatisch naar achteren leunen (en remmen).

Zonde!

Want waar blijft die beloning dan? Geniet van de zwaartekracht, rol naar beneden. Dit geldt bij een hellingshoek waarbij je nog lekker kan rennen natuurlijk, als het gevaarlijk steil wordt moet je natuurlijk wel remmen maar dat komt in NL zelden voor.

Waar moet je op letten bij het dalen?

 1. Blijf rechtop, dan rol je vanzelf naar beneden;
 2. Ritme, die hou je ook hoog in je afdaling. Door de zwaartekracht wordt je tempo hoger en dan heb je de neiging om grotere passen te nemen dan je normaal doet. Dan land je weer voor je lichaamszwaartepunt en rem je, wil je niet. Een hoger ritme zorgt ook voor minder impact en wendbaarheid. Dus het geheim is ook het ritme hoog houden (nog hoger dan wat je gewend bent) om je voeten onder je heup te krijgen en lekker rollend naar beneden te kunnen.
 3. Je armen zijn in de afdaling ook weer erg belangrijk! Omdat je de zwaartekracht benut heb je je armen niet nodig voor ritme en impuls. Omdat je (veel) sneller gaat dan normaal in de afdaling gebruik je je armen om je balans te houden en om wendbaar te zijn. Dit doe je door je armen iets wijder te houden. Je hebt je lichaam zo beter onder controle en bent wendbaarder. Probeer het uit, dit is echt een eyeopener!
 4. Wil je vliegen in de afdaling? Het enige wat je hoeft te doen (naast de 3 voorwaarden hierboven) is je hiel ietsje hoger optillen dan normaal en dan vlieg je en maak je, maak je reuzen stappen. (want met grote passen icm met hoog ritme is natuurlijk niets mis!)

Techniek en focus

De les die ik je mee wil geven: stijgen en dalen is techniek. Blaas jezelf niet op naar boven. Kijk niet naar je tempo dat je loopt naar boven. Want je haalt het naar beneden dubbel en dwars in. Je vliegt zo 20 kilometer per uur naar beneden als je daar normaal niet aan durft te denken.

Afdalen zal nooit meer even herstellen en relaxt zijn😊. Mijn ervaring: je hartslag vliegt bij een actieve afdalen ook omhoog maar het is kicken om naar beneden te vliegen. En let op want je gaat zo snel dat focus een vereiste is, verslapt je aandacht kan het zo maar mis gaan.

Direct aan de slag met jouw techniek?

Wil je ook het geluk op de trails ervaren? Ga mee😊. Naast de mooiste single tracks in de Ardennen, lekker eten en drinken krijg je tijdens onze trailrunweekenden en vakanties veel persoonlijke techniektips!

Het woord is aan jou!

Wat is jouw ervaring met stijgen en dalen? Wat is jouw uitdaging of gouden tip? Laat het weten in een reactie, ook of je wat aan de tips hebt gehad.

Like en share deze blog

Wil je deze blog liken en delen op Facebook? Dan zien jouw vrienden ook de tips voor stijgen en dalen en je helpt mij ook weer😀.

 

Geniet, focus en blijf heel!

Groetjes,
Nils

 

PS ga trailrunnen!

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

1 Comment

 • Bert Smit

  Reply Reply 8 juni 2019

  The hills: Get over it.
  Kan geen toeval zijn. Songtext van The Eagles.

Leave A Response

* Denotes Required Field