Met de opkomende najaarsmarathons in het zicht krijg ik steeds vaker de vraag wat je nou moet eten de dagen voorafgaand aan de grote dag.
Stel dat je wat te zwaar bent, en dat je in een korte tijd een klein beetje gewicht wil verliezen de dagen in aanloop naar de wedstrijd, dan is een vezelarm dieet wellicht iets voor je.
Laat ik vooropstellen dat een vezelrijke voeding thuishoort in een gezond voedingspatroon en dat onderstaand advies alleen gevolgd moet worden als je met een marathon in het verschiet nog snel wat wil afvallen. Wat bij mij heel goed werkte was de 3 dagen voorafgaand aan de marathon mijn vezelinname beperken tot een minimum. De theorie hierachter is dat een beperkte inname van vezels er voor zorgt dat de darmen minder vocht kunnen vasthouden, wat uiteindelijk leidt tot minder massa en dus minder gewicht in de darmen. Het idee is dus dat je de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagochtend vezelarm zult eten om zo licht mogelijk aan de start van jouw wedstrijd te staan. Laat dus voor een paar dagen de havermout en quinoa staan en kies voor ‘’witte’’ vervangers.
Wat eet je onder andere niet bij een vezelarm dieet?
- Volkoren graanproducten zoals brood met zaden en volkorenbrood, volkoren en meergranen pasta en zilvervliesrijst.
- Vezelige groenten zoals asperges, bamboe, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika’s en rauwkost.
- Bepaalde fruitsoorten zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.
- En verder: noten, pinda’s en zaden
Wat eet je o.a. wel bij een vezelarm dieet?
Broodmaaltijden zoals:
- Beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter
- Magere vleeswaren, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes
- Fruit zoals: zacht, rijp fruit zonder pitjes of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil.
- Appelmoes of vruchtenmoes
Warme maaltijden zoals:
- Aardappelpuree, witte rijst, pasta, macaroni.
- Licht gebraden mager vlees, witvis of kip (zonder vel).
- Gaar gekookte groenten zoals: bloemkool, de roosjes van de broccoli, worteltjes.
- Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (zonder groenten)
- Desserts zoals: vla, pudding, kwark of yoghurt
Succes en zet je beste beentje voor!
Jaime Frias Amadori
Leave A Response