Hardlooproute: Naardermeer, Naardenvesting, bos en hei

Twee mooie rondjes! Met het rondje Naardermeer, en het rondje Naarden vesting met stukjes bos en hei.

Het rondje Naardermeer is een bekend rondje, en terecht! Hij staat bij Natuurmomunmenten bekend als “trailrun Naardermeer” maar je moet weten dat het rondje uit minimaal 50% asfalt bestaat! Omdat veel lopers van Loopwijzer voor minder dan 20 km hun schoenen niet meer aantrekkenūüėÉ plakken we er meestal nog een ronde aan vast. Een mooie routesuggestie ronde 2 met de Naarder vesting meepakken plus wat bos en hei, verrassend mooi en afwisselend!

Startpunt is een klein parkeerplaatsje aan het einde van de Verlengde Fortlaan, Naarden ter hoogte van nummer 121 (volgens Google maps) Vlak voor het bruggetje zijn een paar kleine parkeerterreinen na elkaar. En na het bruggetje loop je het natuurgebied in.

We lopen hier 1 a 2 keer per jaar en afgelopen zondag ook. Het eerste rondje is 15,5 km, de tweede 14,5 met afsnij-mogelijkheid van 7 km.

De route is ongeveer 50% onverhard met gras, karresporen en paar bospaden. Sommige stukken in het gras sla ik vaak over omdat dat niet lekker loopt omdat koeien er een knollenveld van hebben gemaakt.

De te lopen afstanden zijn: 30, 23, 16, 14 en 7 km.
Ondergrond: asfalt, semi-verhard, gras, bospaden, paar kleine stukjes hei.

GPX tracks downloaden

Hieronder kun je de gpx file downloaden!

Rondje Naardermeer 16 km
Rondje Naarden vesting + bos en hei 14 km (met shortcut van 7 km)

Startpunt is de parkeerplaats aan de Sportlaan in Schoorl (betaald)

Beschrijving route

Het eerste stukje gaat door Naarden en na 1,5 km kom je op “het rondje Naardermeer”. Je vangt slechts een enkele keer een glimp op van het meer omdat dit door een moerassig gebied is omzoomd. De semi onverharde weg gaat over in mooie stukjes grasland, een bospad en eindigt bij dit bruggetje op km 5.

Nu volgt een stuk verhard (waarbij je een pad in het weiland links ook kunt volgen maar dit loop dus niet altijd lekker). Op km 8 loop je rond het fort van Uitermeer en een stukje verder over een leuk ophaalbruggetje.

 

 

Na deze brug is er weer de optie om een stukje trail mee te pikken als je van afzien houdt:-) Of je blijft dus asfalt volgen totdat je op km 12,5 ongeveer weer het natuurgebied ingaat over onverharde paadjes.

Op het eind van het rondje volgen en paar honderd meter over planken, grappig om daar overheen te lopen. Terug bij de auto om te foerageren en klaar voor de volgende ronde naar de vesting!

Van het tweede rondje geen foto’s gemaakt maar het is zeer de moeite waard met eerste de vesting (en als je voor de 7km gaat loop je na het rondje vesting terug naar de pp), gevolgd door mooie bossen stukjes hei, door Naarden weer terug naar de pp. Aanrader en verrassend!

Het woord is aan jou

Heb je de route gelopen? Laat weten wat je er van vond!

En druk even op share en like:-)

 

Veel mooie loopjes, geniet, focus en blijf heel.

Groet, Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

2 Comments

 • Jeroen Pasman

  Reply Reply 15 maart 2020

  Vanmorgen wegens corona in mijn eentje beide rondjes compleet gelopen. Ondanks het feit dat veel verhard was zaten er toch hele mooie stukjes tussen, zoals door bos, over planken, over heide, door blubber, langs koeien, etc. Ik vond het zeer de moeite waard en het is vlakbij Amsterdam dus ik ga hem zeker nog een keer doen. Dank Nils !!

  • Nils

   Reply Reply 16 maart 2020

   Hi Jeroen, ja leuk is deze he! Idd behoorloijk verhard maar ook verrassend fraaie stukjes.
   Tot snel en groetjes, Nils

Leave A Response

* Denotes Required Field