Loopwijzer methode

Graag wil ik je wat meer inzicht geven waar Loopwijzer voor staat en waar de methode lopers concreet bij helpt.

Slim trainen, “elke pas raken” en je drijfveren kennen. Dit leidt tot continuïteit in je trainingen, motivatie en plezier. Waardoor je fluitend sneller wordt met minder kans op blessures.

En dit is niet evident want het leven van hardlopers zit vol met gevaren: geen progressie boeken, blessures, motivatie problemen. Allemaal redenen om te stoppen met hardlopen. Jammer en dat hoeft niet!

Slim trainen

De meeste lopers trainen niet zo slim en doen maar wat. Ze doen dan meestal ongeveer hetzelfde en dat is altijd te snel.

De sleutel zit hem in gevarieerd trainen op een langzame basis. Met een volume en intensiteit dat bij je past. En balans tussen belastbaarheid van je lichaam en belasting van de training.

Je leert langzaam hardlopen en dit leuk vinden. Daarmee optimaliseer je je vetverbrandingssysteem en word je sneller, ook in de hogere zones. Met minder kans op blessures.

En er wordt uiteraard ook hard gelopen😊

Elke pas raken

Elke hardloper kan progressie boeken door technisch beter te gaan lopen. Het grootste deel van de lopers is droevig aan het sjokken. Door basisvoorwaarden aan te leren ga je lichter lopen met minder kans op blessures.

Je leert met een goede houding lopen. Jezelf lang maken ipv inzakken, dat is vragen om problemen aan je knieën en heupen!

Je leert lopen met een hoge cadans. Dit kost minder energie en zorgt voor minder impact en minder kans op blessures.

Je leert je armen gebruiken tijdens hardlopen. Losse schouders, ellebogen en polsen zorgen voor balans. Met je armen geef je je cadans aan en een felle arminzet zorgt voor impuls bij versnellen. Dit is lastig voor veel lopers. Je wil er in ieder geval voor zorgen dat je armen niet tegenwerken door ze te fixeren of erger.

Je krijgt materiaal om eindeloos verder te oefenen en tweaken aan je hardlopen zodat je elke pas goed gaat raken. Elke pas weer. Kort en fel, actief, licht en goed getimed. Power!

Drijfveren

Hardlopen is zo veel meer dan je ene been voor je andere zetten! Je ontdekt waar jij je motivatie uit haalt en waarvoor je hardloopt.

Veel lopers beginnen met hardlopen om fit te worden en te blijven. Of je loopt hard voor de prestatie. Verleggen van grenzen geeft zelfvertrouwen. Je gaat doelen stellen en hardlopen wordt onderdeel van je betere leven.

Koppie leeg, problemen (als je die al hebt) ze lossen vanzelf op. Je krijgt energie en inspiratie. Genieten van hoe mooi NL eigenlijk is, lekker buiten met de elementen.

Duurzaam

Dit is in een notendop waar Loopwijzer voor staat. Een duurzame manier om een beter leven te krijgen door hard te lopen.

Focus, veel loopplezier en blijf heel!

Groetjes,
Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

6 Comments

 • Theo

  Reply Reply 14 mei 2020

  Hoi Nils, ik heb zo’n 30/40 jaar hardgelopen met veel plezier. Halve marathon Eindhoven, Valkenloop, 7_heuvelenloop enz.
  Ik was niet de snelste maar liep ze wel altijd uit. Nu ben ik er bijna 2 jaar “uit” en wil weer lekker max 15km kunnen lopen maar heb een paar keer geprobeerd en het lukt voor geen hout meer, steeds na 1km buiten adem…… 😑

  • Nils

   Reply Reply 18 juni 2020

   Hoi Theo,
   Maar dat je weer gaat lopen! Doel lijkt haalbaar en het lijkt er op dat je weer “te snel wil”. Herbeginnen met lopen na 2 jaar eruit kan het best langzaam. Vrij snel benader je dan weer je oude niveau.
   Veel succes en groetjes!
   Nils

 • Dirk

  Reply Reply 14 mei 2020

  Loop nu vanaf 2017 .kan een redelijk tempo lopen 10 km in 44 min.nu ben ik aan het trainen voor marathon dus ga ik meer naar een rustig tempo en dat lukt steeds beter zelfde tempo en zelfde hartslag.
  Giet Dirk ter Avest .Assen

  • Nils

   Reply Reply 18 juni 2020

   Lekker Giet!
   Op (voor jou lage) hartslag lopen is ook te gek als begrenzer doe je dat ook? En als het goed is word je dan sneller met zelfde hartslag.
   Groetjes!
   Nils

 • Jan

  Reply Reply 18 mei 2020

  Hoi Nils,

  Door de Corona crisis zijn de zwembaden al 9 weken dicht en dat is voor mij als waterpoloër een drama natuurlijk. Wat nu?

  8 weken geleden begonnen met hardlopen, goede schoenen laten ‘aanmeten’, rustig aan begonnen, afwisselend hardlopen en wandelen.
  ik loop nu 5km in 27 min. En gister voor het eerst 10km, en dat in 58min waarbij ik elke 2km 100-150m een wandel interval heb gedaan.

  Met behulp van jouw tips probeer ik mn techniek te verbeteren en op mn hartslag te letten. Meer passen per minuut is een hele uitdaging.

  groeten,
  Jan Heerema, Den Haag

  • Nils

   Reply Reply 18 juni 2020

   Leuk je bericht Jan!
   Als het goed is kun je weer zwemmen inmiddels, in ieder geval buitenbaden. Wat ga je dan doen, erbij blijven lopen?
   Groetjes!
   Nils

Leave A Response

* Denotes Required Field