In 3 stappen naar een grotere pas

De meeste lopers van me zijn niet competitief maar willen wel sneller worden, geinig he! Ik denk dat dat komt doordat je eigen grenzen verleggen een grotere voldoening geeft dan je te vergelijken met anderen. (daar word je vaak alleen maar ongelukkig van)

Basis hardlooptechniek

Heb je een goede basisconditie en basis hardlooptechniek (korte ritmische pas waarbij je kort de grond raakt) is het tijd om te gaan werken aan de compactheid van je zwaaibeen (ofwel hoge beenpendel). Hier kun je letterlijk grote stappen mee maken!

Ik leer mijn lopers in eerste instantie altijd om kleinere pasjes te gaan maken om de pasfrequentie omhoog te krijgen, die is bij lopers bijna altijd (veel) te laag. In deze blog lees je praktische oefeningen om je pasfrequentie te verhogen.

Heb je jezelf aangeleerd om met een kort ritmisch pasje te lopen ga je werken aan je pas verlengen. Want wil je sneller worden moeten je passen uiteindelijk groter worden, snelheid wordt namelijk bepaald door je pasfrequentie x paslengte meer smaken zijn er niet:-)

Daarom doen mijn lopers ook altijd mee met de oefeningen om technisch beter te lopen want hardlooptechniek maakt het verschil! Als ik mijn lopers zie lopen ben ik ook trots om hun mooie wijze loopstijl:-)

Kijk ze gaan!

 

Deze week deden we een makkelijke en doeltreffende oefening om je zwaaibeen compacter door te halen, en als bonus ga je vanzelf meer grijpend je voet plaatsen. (soms een beetje overdreven uitgevoerd en daarom is het ook een oefenvorm)

De truc is om in dit geval het compacte zwaaibeen in je dagelijkse trainingen mee te nemen en vaak te oefenen zodat het je natuur wordt, je er niet meer over hoeft na te denken en uiteindelijk een betere en snellere loper wordt. Dit is een proces en duurt lang maar lopen zal in ieder geval nooit meer saai worden:-)

Benieuwd naar de uitleg en oefeningenserie voor een compacter zwaaibeen? Bekijk het filmpje hieronder!

In 3 stappen naar een grotere pas

 

Bouw langzaam op

Tenslotte het volgende: let op dat je niet te snel omschakelt naar een nieuwe techniek want dit kan tot blessures leiden, jouw pezen en spieren moeten nog wennen. Pas af en toe een accent toe en als dit lekker voelt bouw de duur dan langzaam op.

Nu jij!

Misschien heb ik je gemotiveerd om de 3 stappen “hiel, knie grijp” uit te proberen! In dat geval ben ik blij want alleen al van stilstaan bij je hardlooptechniek word je een betere loper:-)

Heb je het uitgeprobeerd ben ik benieuwd hoe het ging, deel je ervaring in een reactie hieronder, leuk!

 

Wees een wijze loper en blijf heel!

Groeten, Nils

 

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field