Hardlooproute: de Rijp

Hollandse polder en dijkjes

We liepen hier twee mooie rondjes vanuit het pittoreske oud Walvisvaardersdorp de Rijp.

21km paars en roze en afsnijden voor 15 km bij Grootschermer.

10km roze route

Startplaats is de parkeerplaats in de Rijp achter Oosteinde dat je bereikt via een straatje tussen Oosteinde nummers 29 en 31, 1483 AC, de Rijp.

Beide rondes zijn ongeveer 50% onverhard over het gras van de dijkjes. De overige 50% is onverharde weg of asfalt.

Let op de het Kerkepad (op resp. km 12 en 18 km van de ronde) is met broedseizoen (15 maart – 15 juni) afgesloten.

GPX tracks downloaden

10 km
15 km
21 km

Beschrijving ronde 21 km

Start vanaf de parkeerplaats, loop Oosteinde op, ga naar link en direct weer naar links voor de brug. De asfaltweg gaat over op een onverharde weg en op 2 km is er een trailtje over de dijk die je kunt nemen. Sommige lopers vinden het lekkerder om op de weg te blijven lopen:-)

Na 4.5 km wordt het pad een asfaltweg tot Schermerhorn. Bij de kerk ga je linksaf en loop je Schermerhorn helemaal uit tot je niet verder kunt dan ga je naar links richting de molens. Aan de andere kant van het water loop je door want daar zijn mooie trailtjes en dijkjes.

Loop verder over de dijk naar Grootschermer en daar is de splitsing om er 21 van te maken of af te snijden voor de 15km. De 21 km maakt een lusje extra over dijkjes via Driehuizen (ja weer en je kunt vrijwel het hele stuk kiezen voor onverhard gras boven of verhard onder de dijk) om bij de route van de 15 km te komen bij het Kerkepad. Let op, dit pad is dus afgesloten tijdens met broedseizoen.

Aan het eind van het Kerkepad ga je naar rechts waar je ongeveer 1,5 km dezelfde route terugloopt als heen.

Ronde 10 km

Deze liepen we vorig jaar en toen was het wat kouder zoals je op de foto;s ziet:-)

Ook op deze route weer geinige stukjes onverhard over dijkjes. Loop vanaf de parkeerplaats naar Oosteinde en sla rechts af tot de hervormde kerk en sla daar linksaf. Na 2,5 km asfalt kom je weer op een onverhard stukje dijk.

Sla bij Oost-Grafdijk linksaf, ga over de brug en daar loop je een typisch rondje van 500- meter rond een fort. Terug de brug weer over ga je rechtsaf langs het water door terug naar de Rijp waar je bijna ter hoogte van de parkeerplaats weer uitkomt.

bij het fort

Het woord is aan jou

Heb je de route gelopen? Laat weten wat je er van vond!

En druk even op share en like:-)

 

Veel mooie loopjes, geniet, focus en blijf heel.

Groet, Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

1 Comment

  • Hielke Visser

    Reply Reply 22 januari 2023

    Ha Nils, vandaag de 21km gelopen. Mooie route, fijne afwisseling tussen asfalt en weiland, tussen de schaapjes door. Leuk dat je deze routes zo makkelijk beschikbaar hebt gemaakt, dankjewel!

Leave A Response

* Denotes Required Field