Dankzij Hoka pijnvrij lopen

Mijn beste loopmaatje

Mijn allerbeste loopmaatje is een hardloopschoen, een Hoka. Sinds 5 jaar is het 100% Hoka

7 mei 2019 organiseer ik met partner All4running een event waar Hoka’s getest kunnen worden. Je moet weten, ik verdien er niets aan, ik doe dit puur uit liefde voor de schoen (en omdat ik denk dat andere lopers er ook hun voordeel mee kunnen doen). Ook al zou ik wel officieel Hoka-ambassadeur willen worden😂

Blessureleed, nooit meer hardlopen?

Toen ik met Loopwijzer begon had ik last van mijn enkel. Constant pijn aan de enkel. Meer dan 2 jaar, operatie, alle soorten schoenen proberen, oefeningen: niets hielp. Wat wel bleek was dat ik met sommige schoenen met veel demping “voor de zware loper” minder last had. Maar de pijn bleef.

Een rare schoen: Hoka

Toentertijd kwam ik in mijn zoektocht op internet een artikel tegen over een voor mij nieuwe schoen. Dat was de Hoka One One Stinson Lite hij zou totaal anders zijn dan alle andere schoenen. En zou 2 x zoveel demping hebben als schoenen met de meeste demping. En hij dwingt je nog naar je voorvoet ook. Demping + voorvoet, die moest ik hebben dus online besteld.

De eerste stappen

Echt heel bizar. De eerste stappen die ik ermee zette waren heel vreemd, het is echt een rare schoen. Anders dan alle andere schoenen. Alsof je over een wolkje loopt, alsof je een trip van een paddenstoel hebt. Maar het voelde meteen best oké en het wonderlijke was: geen last van de enkel! Sindsdien nooit meer last van de enkel gehad. Met die eerste schoen, de Stinson Lite, liep ik 1,5 jaar later de 2016 marathon van Amsterdam in een sub 3.

Kunnen hardloopschoenen je van klachten afbrengen?

Ik stelde altijd het tegenovergestelde, namelijk dat je van (voor jou) verkeerde hardschoenen problemen kunt krijgen. Inmiddels geldt voor mij wel dat een schoen een probleem kan oplossen. Kort geleden liep ik noodgedwongen eenmalig 10 km op andere schoenen en voelde ik gelijk die pijn aan de enkel weer. Blijkbaar verdraag ik geen andere schoen dan Hoka. Is het fysiek, zit het tussen de oren of is het een combi? (grote kans:-)) Ik kan er mee leven, ook al maakt het me afhankelijk ik ben er blij mee. Mijn ervaring als trainer: bij voorvoet en midvoet lopers kan een Hoka verlichting brengen bij kuit, achilles, enkel, voet en peesplaatproblemen. En het is gewoon een hele comfortabele schoen.

Maximale demping, natuurlijke inslag?

Nog een ervaring van het lopen met Hoka: ik durf te stellen dat een Hoka best een natuurlijke loopstijl bevordert want hij is ideaal voor een licht ritmisch klein pasje op de bal van je voet. En dat lijkt veel op barefoot running en natural running. En je kunt je natuurlijk afvragen wat er natuurlijk is aan barefoot running op asfalt maar dat is een andere discussie😂

Het woord is aan jou!

Heb jij wel eens op een Hoka gelopen, al dan niet vanwege klachten, ben ik benieuwd wat jouw ervaring met die schoen is! Of kom je gezellig op 7 mei testen op het event? Laat het weten in een reactie!

Geniet, train ze en blijf heel!

Groetjes,

Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

29 Comments

 • Marcel

  Reply Reply 4 mei 2019

  Voorvoetlopen moet komen van de manier van rennen.

  • Nils

   Reply Reply 4 mei 2019

   Voetplaatsing is idd een gevolg van (bijv. houding, cadans en wat je doet met je zwaaibeen) en zeker geen doel op zich. Bedoel je dat Marcel?
   Misschien wel hierom vind je vooral fans van Hoka en lopers die het helemaal niets vinden, er lijkt geen tussenweg te zijn:-)
   Wat is jouw ervaring met Hoka?
   Groetjes, Nils

 • Wouter

  Reply Reply 4 mei 2019

  Goed dat je probleem is opgelost. Ik heb sinds ruim een half jaar Hoka’s – Speedgoat, een trailschoen – en ben er ook enthousiast over. Ik denk wel dat afwisseling van schoenen goed is. Ikzelf wissel af met Saucony Kinvara met maar 4 mm heeldrop en weinig demping: nog dichter bij natural running. Daarnaast gebruik ik nog mijn old-school Asics Kayano.

  • Nils

   Reply Reply 6 mei 2019

   Zeker weten dat afwisseling goed is Wouter! Ik loop trails op de Mafate Speed, de Speedgoat (2) was wat smal voor me. “Vroeger” liep ik trouwens ook graag ook op Kinvara’s, lekker licht schoentje! Groeten, Nils

 • Manon

  Reply Reply 6 mei 2019

  Hoi Nils,
  ik heb sinds ongeveer een maand speciale steunzolen (via een podoloog), omdat ik “holle” voeten heb en tijdens het hardlopen last kreeg van mijn kuitspier, vlak onder mijn knie. Nu merk ik dat ik door die zolen meer op mijn voorvoet ga lopen, met het gevolg dat ik me “schrap zet” met mijn tenen, niet echt aangenaam. Een collega vertelde me toevallig over de Hoka schoenen die háár podoloog haar had aangeraden. Jij schrijft dat je met Hoka’s ook meer op je voorvoet gaat lopen. Krijg je dan geen last van je tenen?
  Groetjes, Manon

  • Nils

   Reply Reply 6 mei 2019

   Hi Manon, lastig om daar iets van te zeggen. Schrap zetten is misschien iets te veel spanning? De truc is ontspanning te vinden tijdens de inspanning. Wat schoenen betreft en Hoka’s: probeer uit wat goed bij je past en kijk of je er je voordeel mee kunt doen. Ik heb ook holvoeten maar geen last van mijn tenen. Succes en groetjes! Nils

  • Age

   Reply Reply 19 juni 2022

   Hoi
   Sinds mijn overstap van ascics naar hoka heb ik last van mijn achillespezen. Twijfel of het een kwestie van wennen is of dat ik in het kamp van Hoka haters hoor 😁
   Heb je een goede tip om hier achter te komen?
   Grt

   • Nils

    Reply Reply 20 juni 2022

    Hoi Manon, balen dat je last hebt gekregen van je achillespezen! Misschien komt het omdat Hoka’s relatief weinig heeldrop hebben? Dat kun je voelen in je kuit en/ of achilles. Dat zou dan mss kwestie van wennen zijn…Hoe dan ook oppassen met de pezen! Ik zou naar een fysio gaan als de klachten langer dan 2 weken aanhouden voor diagnose en overwegen om terug te gaan naar je schoenen als je denkt dat het door de Hoka’s komt en er geen progressie in zit… Goed herstel!! Groetjes, Nils

 • Feddo Roodhart

  Reply Reply 8 september 2019

  Voor het eerat op Hoka one one Clinton 6 gelopen. Beide voeten aan de binnenkant van de bolling kapot gelopen na 10 km. Er zit een hoge scherpe binnenkant in de zool. Dit veroorzaakte blaren van een minimale lengte van 5 cm.
  Voor mij geen aanbeveling.

  • Nils

   Reply Reply 11 september 2019

   Oef lelijk Feddo, kan me voorstellen dat je die niet meer aantrekt!
   Bedankt voor delen van je ervaring en groetjes,
   Nils

 • Mathias Wilbers

  Reply Reply 2 december 2019

  Beste Nils,

  Je blog is al van even geleden, maar ik had toch nog een vraag.

  Ik ben een loper/triatleet die overproneert en ik loop momenteel met Saucony Guide iso 2. Deze schoen werkt anti-pronerend. Nu wist m’n coach te vertellen dat ik toch beter zou overstappen naar Hoka omdat deze voor een betere stabiliteit en demping zorgen. Kan ik als overpronerende loper, lopen met neutrale Hoka’s of toch kiezen van de Hoka (Hoka Arahi)?

  Alvast bedankt.

  • Nils

   Reply Reply 3 december 2019

   Hoi Mathias,

   Ik zou ze passen als ik jou was en de schoen nemen die het lekkerste zit want een schoen is heel persoonlijk.

   Succes met de keuze!
   Groetjes, Nils

 • Hessel

  Reply Reply 12 maart 2020

  Hoi Nils,

  Ik ben een recreatieve loper en loop gemiddeld 3x per week 5 tot 10k. op verharde wegen. Ik heb vaak last van mijn achillespees. Zou een Hoka schoen mij misschien kunnen helpen? Welk model raad jij aan omdat er zoveel verschillende zijn.

  Bij voorbaat dank

  Hessel

  • Nils

   Reply Reply 12 maart 2020

   Hoi Hessel, balen van je achillespees!
   doe je al oefeningen zoals de excentrische kuit oefening? (google en je vind veel voorbeelden ook op mijn youtubekanaal). Dat geeft vaak snel hele goeie resultaten! In de tussentijd niet te hard (intens) trainen en niet te lang. Hoka’s kunnen helpen maar welk model is heel persoonlijk. Ik zou ze passen voordat je een paar koopt. Ze hebben inmiddels idd heel veel modellen die ik niet allemaal ken!
   Succes en groetjes!
   Nils

 • Marcel

  Reply Reply 16 maart 2020

  Goedemiddag Nils,
  Wat ik vreemd is dat op de Site van Hoka ze een animatie filmpje laten zien
  waaruit blijkt dat je juist op de hiel gaat landen?
  Hier is de link: https://www.hokaoneone.eu/en/gb/technology.html
  Terwijl jij juist het tegengestelde zegt dat je op je voorvoet gedwongen wordt..
  Dit is lijnrecht tegenover wat Hoka beweert..
  Ben benieuwd naar je reactie..
  Groeten,
  Marcel

  • Nils

   Reply Reply 16 maart 2020

   Hoi Marcel,
   Via deze link kom ik niet bij dat filmpje. Heb je een andere link? Ben benieuwd naar dat filmpje!
   groetjes, Nils

 • Marcel

  Reply Reply 17 maart 2020

  Hoi Nils,
  Bij mij werkt het wel, in browser Chrome. Het lijkt dat Explorer hem niet pakt.
  En kopieren en plakken ipv op klikken helpt ook misschien.

  Groeten,
  Marcel

  • Nils

   Reply Reply 17 maart 2020

   Ik kom telkens op hun productpagina (en zie dan de bizarre TenNine – die laat je vast op je hiel landen in de afdaling!:-)) als ik op de link klik, ook met kopieren en plakken. Vreemd!

 • Marcel

  Reply Reply 18 maart 2020

  Dat is zeker vreemd Nils.
  In ieder geval ben ik wel benieuwd naar deze schoenen omdat ik al tijden aan
  het tobben ben met blessures..voornamelijk kuit en voet.
  Ik ben een middenvoet lander, vandaar dat ik twijfelde of deze schoenen wel geschikt zijn voor mij naar aanleiding van die animatie die de hiel landing laat zien.
  Maar omdat jij het tegenovergestelde schrijft ben ik toch benieuwd naar deze schoenen..

 • Christel Martens

  Reply Reply 29 maart 2020

  Ik heb 3 weken geleden de Hoka Clifton 6 gekocht. Ik liep voordien met New Balance 1080. De Hoka’s zaten me goed. Ik heb er 5 keer mee gelopen en zit nu met een scheenbeenvliesontsteking. Niet meer of anders gelopen dan voordien. Vermoed dat het door de nieuwe schoenen komt 🙁 Verschrikkelijk dat ik nu niet meer kan lopen. Heb er echt veel pijn van.

  • Nils

   Reply Reply 30 maart 2020

   Oh, wat balen dat je niet kunt lopen van de pijn…Goed hen vlot herstel gewenst!
   Groetjes, Nils

 • jan van der veer

  Reply Reply 24 april 2020

  hallo nils,
  jaren geleden ben ik voor mijn eigen beginnen lopen met als doel de 21 km te halen.
  ik begon met de hoka conquest 2.ik was direkt verkocht.maar door mijn holvoet had ik last van scheenbeenvliesontstekingen en achillespees en kuitblesures.
  daarvoor liet ik een steunzool maken,en dat was niet het beste wat ik ooit ondernomen heb.
  de tijd verstreek en blesures stapelden zich op.toch slaagde ik in mijn doel.
  asics,saucony,adidas schoenen passeerden de revue,met meerdere steunzolen.
  nooit liep ik pijn vrij.op aanraden kocht ik de hoka clifton 6 die mij enorm bevalt,en nam er direkt een steunzool op maat bij,waar ik mij in die schoen benepen voel.nu las ik dat jij ook last hebt van een holvoet.hoe los jij dat op?
  ik heb nu 1 maal met die clifton 6 gelopen,met een inlegzool die ikzelf heb gemaakt,en had geen last.
  ik ben benieuwd hoe jij dit oplost.

  mvg,jan vd veer

 • Chris

  Reply Reply 26 mei 2020

  Hoi Nils,

  Ook ik ben aan mijn enkel geopereerd. En ben eigenlijk geen hardloper maar een wandelaar/hiker. Ik zocht schoenen met maximale demping, en die vind ik eigenlijk meer in de hardloopschoenen. Ik loop al jaren lange afstand wandelingen met lichte halfhoge wandelschoenen van Mendel of Keen, maar ik dacht waarom zou ik niet de schoenen van Hoka proberen. Jouw verhaal over je enkel heeft me overgehaald om de Hoka one te proberen, hoewel het wel voor lange afstand wandelingen gebruikt wordt denk ik niet dat het verkeerd is om dat te proberen. Met wandelsokken pas ik goed in maat 43, maar mat de Hoka one weet ik het dus nog niet zo. Ik heb de Hoka one besteld in maat 43, en kijk wel even hoe dat loopt. Via Hoka website kon ik het proberen, anders neem ik een maat groter. Hoor graag je opmerking over mijn keuze of het verstandig is of niet…;-) Dank alvast! Groet, Chris

 • Joke Maller

  Reply Reply 17 augustus 2020

  Hoi Nils, ik ben al een poosje aan het tobben met mijn achillespees. Ik liep altijd op Brooks Glycerin en Brooks Ravenna. Ik kreeg door een keer op andere schoenen te lopen, last van mijn pees en dat wilde maar niet over, ook niet toen ik weer op mijn vertrouwde Brooks ging lopen. Ik heb een poosje rust gehouden en heel veel oefeningen gedaan voor pees en kuitspieren. Ik heb Hoka one one Arahi4 gekocht omdat die heel veel demping hebben en ik toch wat extra steun nodig heb. Ik ben nu sinds een paar weken heel rustig aan het opbouwen en blijf dagelijks mijn oefeningen doen.Dit gaat tot nu toe redelijk goed. Ik wilde ee 2de schoen hebben, omdat ik geleerd heb dat het goed is om 2 verschillende schoenen te hebben en deze af te wisselen in je training. Mijn keus is gevallen op de Asics Kayano, ik hoop dat, dat een goede keus is. Deze schoenen wil ik voor de duurlopen gebruiken en de Hoka’s voor de snellere training.
  Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt.
  Met vrendelijke groet, Joke

  • Nils

   Reply Reply 18 augustus 2020

   Hoi Joke,
   Wat fijn dat je weer kunt opbouwen na blessureleed. EN blijven oefeningen doen he:-) 2 paar schoenen prima plan, maar welke vind ik lastig om te adviseren want dit is erg persoonlijk! Sws passen en proefloopje op doen, hardloopschoenen moeten gelijk lekker zitten.
   Veel loopplezier en hopelijk ben je af van je achillesklachten!
   Groetjes, Nils

 • Petra Schilp

  Reply Reply 5 maart 2023

  Hoi Nils, of anderen. Ik sta op het punt om Hoka te kopen om mijn hak te ontzien ivm hielspoor. Ik ren niet maar voor gewoon wandelen.Iemand ervaring?

  • Nils

   Reply Reply 5 maart 2023

   Hoi Petra, ik niet maar Hoka’s draag ik ook als wandelschoen en gaat prima. Inmiddels heeft Hoka ook schoenen in het hele spectrum van “pluche” tot “responsive” dus genoeg keus. Succes met de hielspoor!
   Groetjes, Nils

 • Anne-Marie

  Reply Reply 28 september 2023

  Hoi Nils,

  Ik liep altijd op Asics Kayano, met heel veel plezier. Echter hebben ze deze schoen aangepast waardoor deze te weinig ondersteuning meer biedt. Dmv filmpjes met de oude en nieuwe Kayano heeft mijn fysio dit vastgesteld. Helaas een peesplaatontsteking opgelopen die al maanden duurt. Het advies gekregen om te kijken naar Hoka;s, vandaar dat ik op jouw blog terecht kwam. Ik zou uitkomen op de Hoka Arahi.
  Wat voor ervaringen heb jij daar mee?

  • Nils

   Reply Reply 5 oktober 2023

   Hoi Anne-Marie,

   Balen van de ontsteking!

   Ik heb geen ervaring met de Arahi want ik ben een neutrale loper…. het beste kun je ze eerst passen in een hardloopwinkel om het zelf te ervaren.

   Vlot herstel en mooie kilometers!

   Groetjes, Nils

Leave A Response

* Denotes Required Field