De belangrijkste training om vooruit te gaan is……..

Wij hardlopers willen vooruitgaan (tenminste de meesten van ons). Tijdens onze loopjes gaan we daarom op zoek naar trainingsprikkels. Maar één training is verreweg het belangrijkste om vooruitgang te boeken.

Balans vinden

Maar we willen ook heel blijven. En dat is een lastig samenspel, de balans vinden tussen de belastbaarheid van je lichaam en de belasting van de training. Blessures komen helaas vaak voor (hardlopen is nu eenmaal een hoge impactsport) en dat komt meestal door overbelasting. Maar als je verstandig omgaat met je lichaam kun je blessures tot een minimum beperken!

Verstandig zijn

Hoe ga je er dan verstandig mee om? Door een wijze loper te zijn. Dat ben je wanneer je een training vroegtijdig afbreekt zodra je last krijgt van een pijntje! (en pas weer gaat trainen wanneer je daarvan hersteld bent).

Want wat gebeurt er als je doortraint met dat pijntje? Juist: grote kans dat je de volgende training(en) moet overslaan doordat het pijntje misschien wat erger is geworden….

Continuïteit

En als je trainingen overslaat ga je niet meer vooruit. Want continuïteit in je trainingen is het allerbelangrijkste om vooruit te blijven gaan. Ik heb bijvoorbeeld de meeste progressie geboekt na 2 jaar doortrainen zonder blessureleed, ook al kwam ik gemiddeld tot zo’n 2 x per week trainen. (ook met veel aandacht voor techniek trouwens want met een goeie techniek ga je sneller en heb je nog minder kans op blessures (doorzakken!)).

Dus de belangrijkste training om vooruit te gaan is….

DE VOLGENDE TRAINING! 😉😉

Complimentje

Bijna elke training zet ik een of meer lopers in het zonnetje wanneer ze wijs zijn en hun training vroegtijdig beëindigen vanwege “een pijntje”. En het mooie is: de volgende training zijn ze er weer!

Geef jezelf een complimentje als jij dit bij je volgende pijntje ook doet! (en laat het weten in een reactie:-)).

Focus, veel loopplezier en blijf heel!

Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field