Amsterdam marathon 2021 raceverslag van Vincent🔥🔥

Zondagochtend, 17 oktober 2021. Wekker gaat (op zondag) om 05:45..

Oh race-dag! Vandaag aan de start verschijnen van de Amsterdam Marathon. Je weet wel, zo een race van 42km en een beetje waar heeeeel veel mensen achter een groepje Kenianen aan rennen (niet stigmatiserend, factchecker bewijst gelijk)

Ontbijt bestaande uit witbrood met honing, koude pannenkoeken (van gisteravond) en een bakje magere yoghurt erin en om 06:50 samen in de auto naar Amsterdam. Voordeel op zondag is dat er nog gratis geparkeerd kan worden, en je dus een fiks bedrag over houdt voor aan het einde..

Aangezien we beiden lid zijn van Le Champion, mochten we vertoeven in het honk van hen in de Sporthallen Zuid! Ideaal dat je daar redelijk veilig je spullen kan laten staan, en ondertussen onder het genot van de laatste koffie en een banaantje je laatste voorbereidingen kunt treffen. Wel leuk om met lotgenoten ook nog even de zenuwen weg te kunnen praten.

Oke! 08:20, naar het Olympisch Stadion! De plek waar de start zal zijn! Zenuwen? Nee joh, echt niet (….) Maar ja, je hebt die kaart gekocht, dus stap je in die achtbaan genaamd Marathon.. Barberah in vak Oranje, en ik in Wit. Indeling is op basis geschatte eindtijd bepaald, dus daar scheidde onze wegen.. Een kus en een foto verder gingen we dan toch maar naar ons eigen stekkie..

Aangekomen in vak Wit was het voor mij een hereniging met tal van leuke lopers ( Mohamed Mo, Herman Leeman, Anton Costeris, Dennis De Knijff, Luc Essink, Rene Wiering ) en nog veeeeeeel meer! Daar hebben we meteen een bruut plan gesmeed! Herman is de Koning van het pacen, de ongeridderde prins van het rustig houden van een groep, oh en de meest geliefde hardloopwinkel man van Amsterdam! En gewoon een toffe peer 😉

09:00: PANG! Start en weg. Lekker onderweg in een select groepje waarin Herman en ik veel kopwerk verrichte. Km5, te rap. km10, te rap. We werden pas iets rustiger bij km punt 15, aan het begin van de Amstel. Vanaf dat moment is het een hele vette show geweest van ca 10 lopers, die écht supergoed bij elkaar bleven hangen. Kippenvel momentje, ik merkte toen dat mijn doel, de uit het niets ontstaan geroepen sub 2:40:00, nog weleens waarheid zou kunnen worden!!

Klein bruggetje naar degene die dit wél altijd heeft geloofd; Nils De Rijk!! Wat een mental coach en top-trainer! Geen betere kunnen bedenken! Barberah en ik hebben allebei de grootste steun gehad in aanloop naar de marathon. Dikke Duim Omhoog voor Nils Loopwijzer!

Maar de marathon gaat door, en bij km 24 had Rene Wiering het lumineuze idee om even iets te versnellen.. Afsplitsing van de groep, maar op een heel natuurlijke manier. Tot km 34 hebben we lekker samen kunnen hobbelen en. tussentijds veel lopers terug kunnen pakken. Oke; de marathon begint nu echt.

Weet je nog? dat pijntje in je kuit welke je 2 jaar geleden had? Nou, dan voel je die nu wel! Alles gaat nu op standje -leeg- en is een fase van uithouden!

Oh en wat dán geweldig is? Dat je een commitment hebt gemaakt met een loper die minstens dezelfde ambities heeft, dat nu even niet kan, maar wel betekenisvol wil zijn: Maarten Soen stond op km punt: 5, 10, 15, 25, 38 klaar met een flesje drinken of een gelletje, opengemaakt en wel om aan te reiken! Dat is zooooo chill! Ja er zijn drankposten, maar het geeft onrust om in het gedrang naar een beker te moeten grissen, en net te missen.

Laatste 4km verliepen heerlijk, en vlak voor de bocht bij het ingaan van het Olympisch Stadion staan daar oma Elly Hijmering met Nathalie Hijmering en de kids te wachten voor een laatste toejuiching! Wauw! Wederom kippenvel!

En de finish? Heerlijk op 2:38:54 dik binnen de gestelde lijntjes! Luc opvangen, René en Dennis feliciteren met hun topprestatie, en door naar oma en de kids om daar Barberah op te gaan wachten. Oh maar dat is een blockbuster voor morgen (kan niet vanuit haar hoofd schrijven 😉 )

Amsterdam, je was weer de mooiste stad van Nederland voor me vandaag!

Vincent van Beek

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

2 Comments

 • Luc Essink

  Reply Reply 8 juli 2022

  En bovenal is vanaf toen Vincent mijn toptrainer geworden die mij aan de 2:28 heeft geholpen!

  • Nils

   Reply Reply 8 juli 2022

   Vincent heeft vele talenten!

Leave A Response

* Denotes Required Field