Waar een 10km goed voor is en een strijdplan

Morgen is de Vondelparkloop in Amsterdam.

Spannend want we hebben een titel te verdedigen bij de bedrijfsloop😎

Waarom is regelmatig een 10km lopen goed voor lopers?

  1. Het geeft een mooie meting waar je staat
  2. Je herstelt relatief snel van een snelle 10km (en kunt snel weer doortrainen)
  3. Het is goed voor je tempohardheid
  4. 5 en 10km wedstrijdjes zijn goed lopers die die het tijdens trainingen niet op kunnen brengen om diep te gaan

Ook leuk, er komt een reclamefilmpje van Loopwijzer op het uitslagenbord tijdens de Vondelparkloop voorbij. Benieuwd of het je opvalt als je er bent en zo ja, wat je er van vindt!

Strijdplan voor je geslaagde 10km

  1. Je gaat waarschijnlijk iets te snel weg, niet erg maar het is zaak om na 1 km je geplande tempo op te pakken. Smijt in geen geval met energie in het begin van de race, dat betal je later dubbel terug.
  2. Gebruik de 1e km om bij een groepje aan te sluiten die op jouw tempo loopt. Lopen in een groep kost minder energie. Focus op zo zuinig mogelijk lopen. Hoe je ritme (cadans) hoog en controleer je ademhaling.
  3. Het tweede deel krijg je het zwaarder. Blijf gefocust. Laat je gedachten niet afdwalen, dit gaat ten koste van je techniek. Blijf positief denken (visualiseer bijvoorbeeld dat je soepel naar de finish loopt) en hou je ritme hoog. Pers er op het eind nog wat uit want over de finish ben je voor dat je het weet al weer hersteld van je inspanning.

Het woord is aan jou

Hoe bereid jij je voor op de 10km? Heb jij nog tips? Deel het in het commentaarveld onder deze blog. Ik ben benieuwd!

Like en share deze blog

Wil je deze blog liken en delen op Facebook? Dan zien jouw vrienden ook hoe je een 10km aanpakt en je helpt mij ook weer😀.

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

Leave A Response

* Denotes Required Field