Hardlooptechniek heuvel op en af

Hoogtemeters op je hardlooproute?
Heb jij wel eens heuvel of brug in je hardlooproute zitten? Hoe neem jij deze obstakels? Als je weet wat je technisch moet doen wordt het helemaal leuk! Lees hieronder hoe je het verschil kunt maken.

Hardlopen omhoog
Dat doe je door kleinere stappen te nemen en de pasfrequentie hoog te houden. Je knieën trek je iets hoger op dan normaal en je beweegt je benen vanuit je heupen. Probeer je heupen als hefboom te gebruiken! Op de steilere stukken kun je eens uitproberen hoe het bevalt om je voet op te tillen in plaats van af te zetten, dit kost minder energie (en je komt toch vooruit). Je lichaamsgewicht plaats je op de bal van je voet. Heuvel op lopen is het zwaarst voor je longen! Maar blaas jezelf niet op want de afdaling die volgt is minstens zo belangrijk:-)

Hardlopen naar beneden
Wanneer je naar beneden loopt wil je altijd controle over je lichaam hebben. Dit doe je door geconcentreerd en rechtop te blijven lopen. (dus niet naar achteren leunen en afremmen met gestrekt been voor je:-)) Als je je armen iets breder maakt heb je meer balans. Houd je pasfrequentie met dalen ook hoog! Ga niet overstrekken (grotere passen nemen dan normaal) want daar kun je hamstringproblemen van krijgen. Probeer ook met dalen je voet onder je heup (is lichaamszwaartepunt – lpz) te plaatsen, zo rem je minder af en kun je optimaal gebruik maken van de zwaartekracht! Wat kan helpen voor een voetplaatsing onder je lzp is om je hiel iets hoger op te tillen dan normaal.

Gebruik van je armen
Naar boven: kort fel naar achteren om ritme aan te geven en pasfrequentie hoog te houden, je benen volgen dan vanzelf (echt!)
Naar beneden: armen gebruiken voor controle en balans, om je momentum te beheersen en snel van richting te kunnen veranderen

Hardlopen heuvel op is ook nog goed voor je kracht, techniek en karakter!

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

1 Comment

 • Mark Grim

  Reply Reply 7 september 2019

  Hoi Nils,

  ik heb een vraag mbt looptechniek heuvel af en heuvel op. Wat bedoel je met heuvel af om de hiel wat hoger op te tillen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met sportieve groet,

  Mark Grim

Leave A Response

* Denotes Required Field