Loopwijzer snelle lopersgroep

Gepolariseerd trainen: het 80 – 20 principe voor hardlopers

Hoe ziet jouw trainingspraktijk er uit? Op basis waarvan bepaal je je training? Hoe vaak trainen, hoe hard en met welke duur? En met welk doel?

Dit zijn vragen die er toe doen voor hardlopers. Zowel voor de beginnende recreant als de gevorderde loper. Veel lopers doen namelijk maar wat.

Bijna alle lopers lopen te veel op een vlot of snel tempo. Daar word je niet sneller van, in tegendeel: je prestaties stagneren eerder en je loopt een grote kans op blessures. Door te veel van dezelfde vlotte trainingen prikkel je je lichaam namelijk niet meer met grote kans op overbelastingsblessures.

Het basisprincipe van training

Van een training wordt je slechter maar met het daarop volgend herstel reageert het lichaam door zich te wapenen om de volgende keer dezelfde prikkel beter aan te kunnen. Dit principe geeft aan, dat het belangrijk is je lichaam te blijven prikkelen om beter getraind te raken.

Afwisseling in je trainingen, zowel in intensiteit als in omvang, is (dus) erg belangrijk. Wat inmiddels duidelijk is, is dat een gepolariseerde trainingsaanpak heel goed werkt. Zowel voor beginnende als voor gevorderde lopers.

Gepolariseerd trainen

Gepolariseerd houdt in dat je vooral “langzaam” en “snel” loopt en niet (of weinig) “vlot”. De verdeling van je trainingstijd is ongeveer 80% langzaam en 20% snel. Waarbij het langzame tempo echt langzaam is, en van begin tot eind van je training comfortabel aanvoelt. Het snelle lopen doe je op hoog tempo tijdens intervaltrainingen. De vlotte tempotrainingen “lekker snel maar nog niet aan het verzuren” hebben volgens deze theorie weinig nut. De gedachte hierachter is dat vlotte trainingen namelijk behoorlijk vermoeiend en belastend zijn en relatief weinig trainingsprikkels geven. En de grap is dat de meeste lopers juist 80% van hun trainingen vlot lopen!

Langzaam hardlopen is technisch best wel lastig

Ik liep ook altijd vlot de eerste jaren van mijn hardloopleven. 3 x per week ongeveer het zelfde rondje in hetzelfde vlotte tempo. Met als resultaat dat ik binnen 1 jaar geen progressie meer boekte en regelmatig last had van pijntjes en blessures. En ik beleefde hierdoor niet zo veel plezier aan het lopen.

Toen ging ik bij een club lopen en veranderde ik mijn trainingsaanpak. De vlotte trainingen werden vervangen door vooral langzame loopjes en ik deed af en toe een intervaltraining. Binnen 1 jaar liep ik ruim 2 km/u sneller op de halve marathon!

En nu bij Loopwijzer zie ik steevast nieuwe lopers aansluiten bij de gevorderde wijze lopersgroep die eigenlijk alleen maar “vlot” liepen. Het mooie is dat ze allemaal sneller worden door vooral langzamer te gaan hardlopen(!). Ok vaak ook wat verder door onze zondagduurloopjes😎🏃🏃

Hoe komt het dat gepolariseerd trainen zo goed werkt?

Aan de ene kant herstel je snel van je 80% langzame trainingen. Waardoor je eerder weer kunt trainen. Met een langzaam looptempo kun je veilig de omvang van je duurtrainingen opbouwen en daar krijg je een betere loopconditie door. Van langzaam hardlopen wordt je aerobe energiesysteem (energie uit zuurstof) ook efficiënter, en daar word je sneller van. Je wordt dus sneller van langzaam hardlopen!

Van langzaam hardlopen word je sneller

Aan de andere kant zijn de 20% snelle trainingen de kwaliteitstrainingen in de vorm van intervaltraining. Die loop je lekker snel. Het voordeel van snel lopen is dat je er sterker van wordt en het is goed voor je looptechniek. Lopen met een goeie looptechniek wordt op hoog tempo namelijk een voorwaarde. Zorg er voor dat “elke pas raak” is en dat je je lichaam altijd onder controle hebt. Ook van intervaltrainingen word je sneller.

Tenslotte is er minder kans op blessures met de gepolariseerde methode met als gevolg dat er meer continuïteit is in je trainingen. Je kunt je voorstellen dat je meer progressie boekt bij een continue trainingsprogramma dan dat je telkens weer moet herbeginnen. Voorbeeld: ik liep mijn ene na mijn andere pr na 2 jaar continuïteit met gemiddeld slechts 1,5 x/ week trainen!

Waarom loopt iedereen dan vooral vlot?

Daar ben ik erg benieuwd naar! Loop jij vooral “vlot” laat dan weten waarom in een reactie, bedankt! Ik denk dat het vooral komt doordat vlot lopen stoer is. Want je loopt met een behoorlijk tempo maar het doet nog geen pijn en daarom is het lekker om te doen. Wat ook vaak het geval is, is dat veel lopers niet eens langzaam kúnnen hardlopen (dat is technisch best lastig!). Langzaam hardlopen lijkt al gauw op sjokken- en dat is niet lekker.

Het geheim van langzaam hardlopen: maak kleine pasjes met een hoge cadans in combinatie met de grond kort raken. Zo kun je langzaam hardlopen op een actieve manier en voelt het nog lekker ook.

Voor veel lopers is een snelle intervaltraining ook een dingetje. Daar heb je namelijk een sterke mentaliteit en doorzettingsvermogen voor nodig. Met als resultaat: je begint er niet eens aan, en als je er al aan begint sla je de laatste herhalingen meestal over (ik wel tenminste:-))

2 Tips om meer gevarieerd te trainen

1) Ga lekker langzaam lopen met een loopmaatje op praattempo en zorg er voor dat je lange zinnen kunt blijven maken dan ga je niet te snel. Vroeger kletste ik vooral ’s avonds laat in de kroeg, nu praat ik graag bij tijdens duurloopjes.

2) Om je intervaltrainingen alleen te doen is mentaal lastig. Trainen met een groep heeft een absolute meerwaarde om je intervaltrainingen te doen! Je hoeft niet zelf te bedenken wat je gaat doen en je trekt je tijdens de training op aan je loopmaatjes.

Wil je in Amsterdam trainen? Check dan de intervaltrainingsagenda van de wijze lopersgroep! Avonden en woensdagochtend!

Het woord is aan jou!

Wat vind je van deze tips over trainen? Loop je ook vooral vlot en kun je hier iets mee? Of gebruik jij een totaal andere methode?

Praat mee en laat het weten in het commentaarveld onder de blog.

Like en Share deze blog!

En wil je deze blog liken en delen op Facebook? Dan zien jouw vrienden ook hoe ze sneller kunnen worden en je helpt mij ook weer.

 

Veel mooie loopjes, geniet, focus en blijf heel.

Groet, Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

8 Comments

  • Tim

    Reply Reply 17 maart 2018

    Hoi Nils, met veel interesse en plezier heb ik jouw 80-20 blog gelezen.
    Ook ik probeer altijd “vlot” te lopen. Bij mij is het toch echt een prestatie/prestige-dingetje: voor mijzelf wil ik iedere keer de “nog net lekkere” grens opzoeken waardoor ik een gem.tempo haal waar ik trots op kan zijn (voor mij is dat rond de 5 min/km). En daarbij natuurlijk (…) wil ik in mijn runkeeper naar anderen toe ook altijd enn “wow”-tempo neerzetten.
    Tsja, verstandig.. ?? Nee dus, als ik jouw blog lees. Ik ga mijn training direct veranderen!
    Tanx en keep up the good work!
    Tim

  • Nienke

    Reply Reply 17 maart 2018

    Herkenbaar! Ik loop ook eigenlijk altijd vlot. Zelfs de Lange langzaam duurloop probeer ik echt langzaam the lopen, maar kom ik altijd sneller uit. Ik zeg Dan tegen mezelf day ik sneller ‘moet’, omdat ik anders bij een wedstrijd niet het wedstrijd dat ik beoog ga halen…
    Dank voor je advies! Ik ga ermee aan de slag.

  • JB

    Reply Reply 17 maart 2018

    Leuk om te lezen, en herken mezelf. Ik loop vaak iets onder wedstrijdtempo. Ben recent al wel wat langzamer gaan lopen, maar obv het artikel is het nog niet genoeg. Vraag: kun je langzaam iets meer kwantificeren in termen van hartslag (% van max), zones etc.?

  • Marc

    Reply Reply 19 maart 2018

    Beste Nils, ik ben het nagenoeg helemaal met je eens, alleen een kleine toevoeging. Soms is het gewoon lekker om eens in de 3 tot 4 weken een lekkere vlotte tempoloop in zone 3/4 te doen. Dit verhoogt bij mij in ieder geval mijn loopplezier en is ook persoonlijk meetmoment. Marc

    • Nils

      Reply Reply 19 maart 2018

      Helemaal mee eens Marc, bedankt voor de toevoeging! En als je naar bijvoorbeeld een marathonwedstrijd traint ga je ook meer specifiek tempo (in dit geval vlot) trainen naarmate de datum nadert.

  • Ruud

    Reply Reply 20 maart 2018

    Nils, Een uitstekende aanvulling op de weekmail. Zeker nuttige informatie. Ook ik maak me schuldig aan jeugdig overmoed en begin veel te snel. En daar word ik dan ook in het vervolg van de training op afgestraft. Wat al beter gaat is korte passen in een lekkere cadans. Ik heb dan veel profijt van rock en roll muziek. Ik merk wel dat als ik daarmee begin, ik vrij snel buiten adem ben terwijl mijn hartslag nog in zone 2 zit. Pas na ongeveer 3 keer een wandelpauze ingelast te hebben kan ik de rest van de training op deze snelle pasfrequentie doorlopen en dat voelt dan geweldig lekker.

  • Maaike

    Reply Reply 23 maart 2018

    Ik probeer regelmatig om langzamer te lopen maar het lukt me gewoon niet, telkens verval ik toch weer in het snellere tempo. Ik kan dan op zich nog wel praten, maar helemaal comfortabel is het niet.

  • Helemaal mee eens, als je wat meer loopjaren achter de rug hebt, is zijn tempoblokken (bv 4x 12′ D3/marathontempo) een goede aanvulling. Ik verkondig mijn lopers altijd train zwart/wit en niet grijs!

Leave A Response

* Denotes Required Field