Dankzij Hoka pijnvrij lopen

Mijn beste loopmaatje

Mijn allerbeste loopmaatje is een hardloopschoen, een Hoka. Sinds 5 jaar is het 100% Hoka

7 mei 2019 organiseer ik met partner All4running een event waar Hoka’s getest kunnen worden. Je moet weten, ik verdien er niets aan, ik doe dit puur uit liefde voor de schoen (en omdat ik denk dat andere lopers er ook hun voordeel mee kunnen doen). Ook al zou ik wel officieel Hoka-ambassadeur willen worden😂

Blessureleed, nooit meer hardlopen?

Toen ik met Loopwijzer begon had ik last van mijn enkel. Constant pijn aan de enkel. Meer dan 2 jaar, operatie, alle soorten schoenen proberen, oefeningen: niets hielp. Wat wel bleek was dat ik met sommige schoenen met veel demping “voor de zware loper” minder last had. Maar de pijn bleef.

Een rare schoen: Hoka

Toentertijd kwam ik in mijn zoektocht op internet een artikel tegen over een voor mij nieuwe schoen. Dat was de Hoka One One Stinson Lite hij zou totaal anders zijn dan alle andere schoenen. En zou 2 x zoveel demping hebben als schoenen met de meeste demping. En hij dwingt je nog naar je voorvoet ook. Demping + voorvoet, die moest ik hebben dus online besteld.

De eerste stappen

Echt heel bizar. De eerste stappen die ik ermee zette waren heel vreemd, het is echt een rare schoen. Anders dan alle andere schoenen. Alsof je over een wolkje loopt, alsof je een trip van een paddenstoel hebt. Maar het voelde meteen best oké en het wonderlijke was: geen last van de enkel! Sindsdien nooit meer last van de enkel gehad. Met die eerste schoen, de Stinson Lite, liep ik 1,5 jaar later de 2016 marathon van Amsterdam in een sub 3.

Kunnen hardloopschoenen je van klachten afbrengen?

Ik stelde altijd het tegenovergestelde, namelijk dat je van (voor jou) verkeerde hardschoenen problemen kunt krijgen. Inmiddels geldt voor mij wel dat een schoen een probleem kan oplossen. Kort geleden liep ik noodgedwongen eenmalig 10 km op andere schoenen en voelde ik gelijk die pijn aan de enkel weer. Blijkbaar verdraag ik geen andere schoen dan Hoka. Is het fysiek, zit het tussen de oren of is het een combi? (grote kans:-)) Ik kan er mee leven, ook al maakt het me afhankelijk ik ben er blij mee. Mijn ervaring als trainer: bij voorvoet en midvoet lopers kan een Hoka verlichting brengen bij kuit, achilles, enkel, voet en peesplaatproblemen. En het is gewoon een hele comfortabele schoen.

Maximale demping, natuurlijke inslag?

Nog een ervaring van het lopen met Hoka: ik durf te stellen dat een Hoka best een natuurlijke loopstijl bevordert want hij is ideaal voor een licht ritmisch klein pasje op de bal van je voet. En dat lijkt veel op barefoot running en natural running. En je kunt je natuurlijk afvragen wat er natuurlijk is aan barefoot running op asfalt maar dat is een andere discussie😂

Het woord is aan jou!

Heb jij wel eens op een Hoka gelopen, al dan niet vanwege klachten, ben ik benieuwd wat jouw ervaring met die schoen is! Of kom je gezellig op 7 mei testen op het event? Laat het weten in een reactie!

Geniet, train ze en blijf heel!

Groetjes,

Nils

About The Author

Nils

Hoi, ik ben Nils de Rijk. Oprichter van Loopwijzer en idealist die gelooft dat iedereen het in zich heeft om een beter leven te krijgen door hard te lopen. Ik help lopers bij hun volgende stap door technisch beter te lopen met minder kans op blessures. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact op om te sparren over jouw hardloopplannen.

8 Comments

 • Marcel

  Reply Reply 4 mei 2019

  Voorvoetlopen moet komen van de manier van rennen.

  • Nils

   Reply Reply 4 mei 2019

   Voetplaatsing is idd een gevolg van (bijv. houding, cadans en wat je doet met je zwaaibeen) en zeker geen doel op zich. Bedoel je dat Marcel?
   Misschien wel hierom vind je vooral fans van Hoka en lopers die het helemaal niets vinden, er lijkt geen tussenweg te zijn:-)
   Wat is jouw ervaring met Hoka?
   Groetjes, Nils

 • Wouter

  Reply Reply 4 mei 2019

  Goed dat je probleem is opgelost. Ik heb sinds ruim een half jaar Hoka’s – Speedgoat, een trailschoen – en ben er ook enthousiast over. Ik denk wel dat afwisseling van schoenen goed is. Ikzelf wissel af met Saucony Kinvara met maar 4 mm heeldrop en weinig demping: nog dichter bij natural running. Daarnaast gebruik ik nog mijn old-school Asics Kayano.

  • Nils

   Reply Reply 6 mei 2019

   Zeker weten dat afwisseling goed is Wouter! Ik loop trails op de Mafate Speed, de Speedgoat (2) was wat smal voor me. “Vroeger” liep ik trouwens ook graag ook op Kinvara’s, lekker licht schoentje! Groeten, Nils

 • Manon

  Reply Reply 6 mei 2019

  Hoi Nils,
  ik heb sinds ongeveer een maand speciale steunzolen (via een podoloog), omdat ik “holle” voeten heb en tijdens het hardlopen last kreeg van mijn kuitspier, vlak onder mijn knie. Nu merk ik dat ik door die zolen meer op mijn voorvoet ga lopen, met het gevolg dat ik me “schrap zet” met mijn tenen, niet echt aangenaam. Een collega vertelde me toevallig over de Hoka schoenen die háár podoloog haar had aangeraden. Jij schrijft dat je met Hoka’s ook meer op je voorvoet gaat lopen. Krijg je dan geen last van je tenen?
  Groetjes, Manon

  • Nils

   Reply Reply 6 mei 2019

   Hi Manon, lastig om daar iets van te zeggen. Schrap zetten is misschien iets te veel spanning? De truc is ontspanning te vinden tijdens de inspanning. Wat schoenen betreft en Hoka’s: probeer uit wat goed bij je past en kijk of je er je voordeel mee kunt doen. Ik heb ook holvoeten maar geen last van mijn tenen. Succes en groetjes! Nils

 • Feddo Roodhart

  Reply Reply 8 september 2019

  Voor het eerat op Hoka one one Clinton 6 gelopen. Beide voeten aan de binnenkant van de bolling kapot gelopen na 10 km. Er zit een hoge scherpe binnenkant in de zool. Dit veroorzaakte blaren van een minimale lengte van 5 cm.
  Voor mij geen aanbeveling.

  • Nils

   Reply Reply 11 september 2019

   Oef lelijk Feddo, kan me voorstellen dat je die niet meer aantrekt!
   Bedankt voor delen van je ervaring en groetjes,
   Nils

Leave A Response

* Denotes Required Field